SOCIETAT

L’accés a l’avortament és més difícil a Cerdanya, Capcir i Vallespir

Posicionament del Col·lectiu pels drets de les dones de Catalunya del Nord

Kate Hliznitsova / Unsplash
Kate Hliznitsova / Unsplash

El període de Covid ha posat de manifest les dificultats amb què es troben les dones que desitgen avortar: aquesta intenció, que continua sent tabú, no és tan fàcilment accessible al Rosselló com algunes altres  comarques nord-catalanes.

El Dia del Dret a l’Avortament, aquest dimarts 28 de setembre, és una oportunitat per al Col·lectiu de Drets de les Dones dels Pirineus Orientals (CDDF66) per assenyalar qüestions discretes. "Les dones han tingut dificultats per avortar durant la crisi sanitària", destaca el col·lectiu, que apunta a la manca d'espai als quiròfans i a una "derivació al sector privat" que practica "excés d’honoraris".


Els activistes constaten una "desigualtat social i territorial" en l'accés a la interrupció voluntària de l'embaràs (IVE) en detriment de Cerdanya, Capcir i Vallespir. Recordant que "l'avortament és un dret fonamental", exigeixen a les llevadores que puguin realitzar avortaments instrumentals (també anomenats "quirúrgics"), que s'elimini la clàusula de doble consciència reservada als professionals de la salut i que es financin millor els centres d'avortament.

El col·lectiu de drets de les dones 66 el formen 17 organitzacions, administracions, partits polítics i sindicats: APEX, Associació de Salut i Treball Interserveis (ASTI), ATTAC, CFDT, CGT, Europa Ecologia - Els Verds, Dones Solidàries, la Federació Sindical Unitària (FSU), Idem Gènere, la Lliga dels drets humans, LGBTI+, MFPF,el Moviment contra el racisme i per a l’amistat entre els pobles (MRAP), el Nou Partit Anticapitalista, el Partit Comunista Francès (PCF), el Partit d’Esquerres i Solidaritat.

Llegiu també:
L’avortament farmacològic, autoritzat a l’Hospital de la Cerdanya

Esteve Valls