CULTURA

El lleó del Canigó pesava 400 kg i va viure fa 100.000 anys

Sorprenents troballes paleontològiques a Cornellà de Conflent

Jean Wimmerlin / Unsplash
Jean Wimmerlin / Unsplash

S'han identificat milers d'ossos d'animals a la "Cova de la Pedrera", descoberta el 2012 a Cornellà de Conflent, als peus del massís del Canigó. El lleó, la pantera i el rinoceront hi van viure fa uns 100.000 anys.

Els ossos d’un lleó de 100.000 anys d’antiguitat han estat descoberts durant una campanya d’excavació estival al massís dels Embollats, a Cornellà de Conflent. En aquesta zona, a la "Cova de la Pedrera", s’identificat aqueix imponent animal que pesava 400 quilos, el doble de la mida i del pes dels seus descendents actuals. En total, s’ha trobat més de 60 dels seus ossos, incloent costelles, vèrtebres i una mandíbula.


Un jaciment descobert recentment

Aquest descobriment és obra de l’investigador Joan Madurell i Malapeira, professor de l’Institut Català de Paleontologia, adscrit a la Universitat Autònoma de Barcelona. Les seves investigacions, iniciades el 2015 després de l’autorització de la Direcció Regional d’Afers Culturals (DRAC), mobilitzen cada estiu un equip d’estudiants voluntaris. La generosa cova, coneguda pels espeleòlegs, mai havia estat considerada com un jaciment. Descoberta el 2012 durant une prospecció científica espeleològica, ha revelat nombroses restes paleontològiques i arqueològiques a totes les seves galeries.

Des del començament de les excavacions en aquesta cova, a prop de la carretera nacional 116, s’han detectat un conjunt de 12.000 peces, incloent-ne 950 aquest estiu del 2021. Encara es desconeixen els motius de l’excepcional qualitat de conservació de les restes de desenes d’animals d’aquest lloc, que amaga 8 estrats, com tantes èpoques prehistòriques, de les quals la més antiga, corresponent a l’estrat inferior, pot tenir una “cronologia d’entre 450.000 i 300.000 anys”, destaca l’investigador.

Panteres i rinoceronts

L’ambient dels temps remots esdevé fascinant quan recordem els animals que habitaven el Conflent en temps immemorials. Gairebé remetrien al “Llibre de la Selva”, de Rudyard Kipling, l’escriptor britànic que fa fer estades esporàdiques per la zona, a 2 km de la cova, a Vernet, fins el 1926. Segons testimonis ossis d’aquesta cavitat, les panteres i rinoceronts, considerats avui com a exòtics, vivien també a la vall del Cadí, als peus del massís del Canigó. Els ossos d’ossos bruns i d’ossos de les coves, les guitlles, els isards i el linx, també trobats, fan referència a animals més comuns.

Llegiu també:
Detecten rastres de foc de 560.000 anys a Talteüll
Excavacions submarines: les meravelles de l’abocador antic de Cotlliure

Esteve Valls