SOCIETAT, MEDI AMBIENT

Els volcans d’Olot, a 60 km de Perpinyà, “no són pas morts”

Les probabilitats d’erupcions continuen sent molt baixes

Volcà de Santa Margarita, al municipi de Santa Pau, Garrotxa © Garrotxa Turisme
Volcà de Santa Margarita, al municipi de Santa Pau, Garrotxa © Garrotxa Turisme

La zona volcànica de la Garrotxa, al voltant de la ciutat d’Olot, pot recuperar la seva activitat a qualsevol moment, però el risc d’erupcions és molt fluix.

A uns seixanta quilòmetres de Perpinyà en línia recta, els volcans del sector d’Olot són definitivament inofensius? Aquesta pregunta es fa en el context de l’actualitat relacionada amb l’erupció del volcà de la Cumbre Vieja, a La Palma, a l’arxipèlag de Canàries. La comarca de la Garrotxa, que limita amb el Vallespir, és una zona volcànica a la qual s’afegeixen l’Empordà i la Selva.


No hi ha hagut erupcions en volcans a la regió de 11.000 anys ençà, però aquesta regió "no està morta" en termes d'activitat volcànica, segons el geòleg Llorenç Planagumà. Aqueix expert assegura que l'absència de senyals no és definitiva, perquè l'activitat dedicada no obeeix a cap signe. Segons aquest especialista, el sector "en qualsevol moment es pot reactivar", perquè la Garrotxa és una regió volcànica viva. Pel seu costat, el vulcanòleg Josep Maria Mallarach apunta que "s'hi pot registrar activitat" però que les probabilitats d’erupcions són “molt baixes”.

Els volcans de la Garrotxa són similars al de Cumbre Vieja, que va esclatar el diumenge 19 de setembre. L’anàlisi dels seus magmes d’estil estrombolià revela que eren volcans vermells, que alliberaven lava relativament fluida, estesa en fluxos relativament lents. Les seves erupcions, classificades entre les més tranquil·les, eren diferents de les del volcà sicilià Etna, les violentes erupcions verticals del qual van acompanyades de grans quantitats de gasos i líquids.

Llegiu també:
El núvol de sofre del volcà de Canàries arriba a Catalunya del Nord

Esteve Valls