MEDI AMBIENT

El núvol de sofre del volcà de Canàries arriba a Catalunya del Nord

Un passatge previst des d’aquest dijous fins diumenge 26 de setembre

Erupció volcànica de La Palma, Illes Canàries, dimarts 21 de setembre de 2021 © WhatsApp
Erupció volcànica de La Palma, Illes Canàries, dimarts 21 de setembre de 2021 © WhatsApp

Les partícules de diòxid de sofre expulsades pel volcà de la Palma, a les Illes Canàries, s’eleven cap al nord, portades pel vent. Són presents a Catalunya del Nord entre aquest dijous 23 i aquest diumenge 26 de setembre.

El vent del sud que actualment bufa sobre la península Ibèrica pot acompanyar el núvol de sofre cap al nord des del volcà de l’illa de Palma, en territori espanyol. Després de la històrica erupció, en marxa des del dilluns 20 de setembre, s’espera que aquestes partícules s’iniciïn aquest dijous a les comarques de Barcelona i Girona, abans del seu previsible pas pels sectors del Rosselló, el Vallespir, Conflent i Cerdanya. La seva presència s’hauria de notar fins aquest diumenge 26 de setembre.


10.000 tones de partícules expulsades cada dia

Segons el sistema europeu de satèl·lits Copernicus, aquest divendres 24 de gener aquest impressionant núvol haurà cobert una gran part de la península Ibèrica, pràcticament tot el Marroc, Tunísia i les costes mediterrànies de França, Itàlia, Algèria i Líbia. Aquesta barreja de diòxid de sofre i cendres s’expulsa a altura de 10.665 tones diàries, mitjançant nou boques naturals que pertanyen al volcà de l’illa de La Palma, a l’arxipèlag canari, segons la informació de l’Institut Volcanològic territorial. Aqueixos materials, suspesos a les capes mitjanes de l’atmosfera, estan a mercè dels vents.

Llegiu també:

El núvol volcànic de l'Eyjafjöll torna a la Catalunya del nord

Grégory Prujà