POLÍTICA

Elne i Cotlliure boicoten la comunitat de comunes d’Argelers

El projecte de territori, amb un adurada de 15 anys, esquiva l’essencial

Sessió de la comunitat de municipis Albera-Costa Vermella-Illiberis, a Elna / DR
Sessió de la comunitat de municipis Albera-Costa Vermella-Illiberis, a Elna / DR

El full de ruta de la comunitat de municipis Albera-Costa Vermella-Illiberis per als propers 15 anys sembla inacabat. Els càrrecs electes de Cotlliure i Elna es neguen a validar-lo.

Durant el consell comunitari de la comunitat de comunes Albera-Costa Vermella – Illibéris (CCACVI) que es va celebrar dilluns 20 de setembre, es va sotmetre a votació dels presents el "projecte" global d'aquesta comunitat, dirigit als propers 15 anys. Aquest important document, que compromet part del futur de 55.000 habitants, es va transmetre tard i de manera seqüencial als interessats. Entre els càrrecs electes de 15 ajuntaments, des de Cerbère fins a Montesquiu, els de Cotlliure i Elna es van abstenir de votar.


Amateurisme administratiu invokluntari o estratègic?

El grup que representa la vila d’Elna critica el mètode de governança interna de la presidència del CCACVI. Ha aconseguit els documents que descriuen el projecte "només per etapes, incomplets, per tenir finalment la totalitat de la proposta fa només uns dies, en descobrir un rànquing de prioritats que no s’ha decidit col·lectivament", detalla un comunicat. A més, les comissions de la CCACVI no han participat a les reflexions preliminars.

Aqueixos càrrecs electes critiquen la manca d'un "debat seriós sobre el pacte fiscal i financer" i de consulta popular, substituïda per simples reunions. Lamenten que el projecte de territori, incubat teòricament en un “consell de desenvolupament”, ignori la joventut, la ciutadania, els residus domèstics, ecològics, energètics, de transició agrícola, el funcionament democràtic de la comunitat de municipis i la catalanitat. La llargària d’aquesta llista qüestiona la direcció i el rumb de la CCACVI, que no està sotmès a cap control de rellevància, que seria operat per una autoritat moral, administrativa o popular.

Esteve Valls