SOCIETAT

Portvendres recorda la deportació de 1.500 comuners

Una exposició traça l’arribada dels rebels, per mar, el 1879

Arribada dels 1547 comuners a Portvendres, Rosselló, 1879 © Gérard Hamon / Editorial Pontcerq
Arribada dels 1547 comuners a Portvendres, Rosselló, 1879 © Gérard Hamon / Editorial Pontcerq

Per commemorar el 150è aniversari de la comuna de París i l'arribada dels comuners a Portvendres, una exposició relata l'arribada de 1.500 d'ells després de l'exili forçat a Nova Caledònia.

Un fet històric oblidat és recordat a Portvendres per l'associació departamental del Lliure pensament dels Pirineus Orientals. Aquesta  entitat vol commemorar els 150 anys de la Comuna de París mitjançant una exposició que relata l'arribada al port de la vila de 1.547 comuners, deportats anteriorment a Nova Caledònia. Aquest retorn dels rebels, a través de la mar, es va produir de l'1 de setembre al 12 d'octubre de 1879 a bord dels vaixells Le Var, Le Picardie, La Seudre, Le Vire i Le Calvados.


La Libre Pensée 66 vol retre homenatge als comuners i a la Comuna de París, que va ser aixafada durant la "Setmana Sagnant", del 21 al 28 de maig de 1871. Aqueixos fets van provocar la mort de 20.000 persones, els supervivents van ser deportats. Una amnistia parcial va permetre l'alliberament d'un nombre determinat d'aquests militants, després d'una campanya defensada per Victor Hugo.

Aquesta exposició s’ha dissenyat en col·laboració amb l’associació Port-Vendres des Paquebots. Es podrà veure gratuïtament de l’11 al 18 de setembre a la sala d’exposicions del Ferro de Cavall.

Isabelle Fajal