MEDI AMBIENT

Alta mortaldat d’ostres vermelles al nord de la Costa Brava

Un fenomen identificat des de Llançà fins a Cervera

Mostra d'Spondylus gaederopus© FFESSM
Mostra d'Spondylus gaederopus© FFESSM

Bacteris i virus propiciats per les onades de calor han generat un alt nivell de mortaldat d’ostres vermelles i ostres fulla de rosa a l’Alt Empordà i al Rosselló.

Les altes temperatures observades des de principis d’estiu han provocat una elevada mortalitat del marisc Arca noae (arca de Noè) al nord de la Costa Brava. La primera identificació es va fer a Llançà, a les platges del Cros i de Canyelles. Una exploració en profunditat de la costa, des del Port de la Selva fins a Cervera, ha confirmat aquest fenomen, acompanyat d’una elevada mortalitat d’ostres vermelles (Spondylus gaederopus), i d’Anomia ephippium,  o petita ostra fulla de rosa. Pel que fa als musclos, s’observa mortalitat en els exemplars més joves. En diversos graus, aquesta tendència també és present a l’Escala i, més generalment, al sector del Montgrí.


Hi participen bacteris i virus

L’augment sobtat de les temperatures és la font d’aquesta mortalitat, ja que ha provocat el desenvolupament de diversos organismes patògens a la costa, inclòs el protozou Marteilia refringens, però també bacteris i virus. Una anomalia similar es va observar el 2007 al sud de la Costa Brava, a una profunditat de dos a vint metres, als municipis de Sant Feliu de Guíxols i Tossa de Mar. Al País Valencià, les Illes Columbretes van ser afectades del mateix mal el 2005, quan una colònia de 720 ostres vermelles només va experimentar 5 supervivents al final de l’estiu.

Laura Pardineille