MEDI AMBIENT

Els cianobacteris del Tec fan que el riu sigui perillós

Els éssers humans i els animals han d’evitar absolutament nedar-hi

El Tec a Elna, Rosselló, 14 d'agost de 2021 © La Clau
El Tec a Elna, Rosselló, 14 d'agost de 2021 © La Clau

La proliferació d'algues verdes, conegudes com a "cianobacteris", que persisteix a les aigües de Tec, aigües avall del Voló, és perillosa per a la salut. Es desaconsella nedar-hi.

La proliferació de cianobacteris identificats al juliol, des del Voló fins a la mar, continua sent rellevant. Aquesta presència de bacteris tòxics en cas d’acumulació és important a Elna, on l’ajuntament ha prohibit nedar al riu. Al seu pas per la vila, el riu té uns nivells extraordinàriament baixos que el confinen a la immobilitat virtual. El seu relatiu estancament genera la producció de cianobacteris, uns organismes semblants a algues verdes, de vegades anomenats "algues blaves", que en realitat són éssers vius microscòpics. Suspesos en aigües tranquil·les, s'agreguen en forma de masses anomenades "flocs" o "biofilms", que són nius per a toxines, però que són útils per a l'autopuració del medi aquàtic.


Un gos hi va morir el 2019

L'Agència Regional de Salut (ARS) "Occitanie" va advertir, el 6 d'agost, de l’interès de prendre precaucions. Desaconsella nedar al Tec, tant per a humans com per a animals. Al sector de Sant Genís de fontanes / Brullà, es va informar de la mort d’un gos el 2019 a causa de la presència de cianobacteris, motiu pel qual aquest fenomen preocupa més que abans.

Els cianobacteris poden causar tremolors, febre, problemes a la pell i vòmits a les persones.

Esteve Valls