POLÍTICA

La plaça Cassanyes de Perpinyà esdevé un terreny de joc polític

La tranquil·litat pública es converteix en una qüestió política local-estatal

Perpinyà, carrer Llucià, en el sector de la plaça Cassanyes © La Clau
Perpinyà, carrer Llucià, en el sector de la plaça Cassanyes © La Clau

Després del tiroteig mortal a la plaça Cassanyes de Perpinyà, l'ajuntament i la prefectura prenen mesures per seguretat, cadascuna pel seu costat, tot vantant-se d’actuar.

Després del tiroteig assassí que va tenir lloc la nit del diumenge 8 al dilluns 9 d'agost en un context de tràfic de drogues, l'ajuntament  de Perpinyà i la prefectura dels Pirineus Orientals es dediquen a una lluita pel tema de la seguretat. Qui fa què, qui fa més, qui ho fa millor? Després dels trets, el batlle, Louis Aliot (Reagrupament nacional) va anunciar un pla antidroga per al setembre i va desafiar el ministre de l'Interior, Gérald Darmanin,  a participar a aquesta estratègia integral a escala de la capital del Rosselló.


Evitar el tràfic de droga i els rodets nocturns

Aquest dimarts 10 d'agost, Louis Aliot ha "decidit el tancament total de la plaça Cassanyes, cada vespre de 20.00 a 05.00" a partir de dilluns 16 d'agost. Es retirarà qualsevol vehicle estacionat amb aquesta mesura que pretén "aturar les nombroses concentracions, tràfic de tota mena" i "rodets salvatges que perjudiquen la seguretat i la tranquil·litat dels veïns del barri", subratllen des de la plaça de la Llotja. A partir de l’1 de setembre, de 14 a 20 h, es reservarà l’estacionament a la plaça, gratuïtament, per als clients, durant un període de 60 minuts. La policia municipal reforçarà la seva presència al lloc dels fets.

La prefectura, obligada a recordar el paper de l'Estat

Del band del voral Sadi Carnot, l’Estat i el govern, a través de la prefectura, es posicionen sobre el mateix tema, al mateix barri, en reacció als mateixos actes de violència mortal. Els serveis de l'Estat informen per nota de premsa que "l'Estat continua la seva mobilització sobre el terreny, amb tots els actors", que "38 agents de policia addicionals s'han unit a la comissaria de Perpinyà" des del setembre del 2020, com a efectius útils per a la lluita "contra les drogues i l'economia subterrània".

Així, des del gener, la policia nacional ha realitzat "124 detencions per delinqüència de la via pública a tota la zona de seguretat prioritària". La prefectura, que envia reforços de la policia nacional a les rodalies del lloc del crim a partir d’aquest dimarts al vespre, resumeix: "la lluita contra la inseguretat a Perpinyà s'ha de dur a terme a llarg termini gràcies a una estreta col·laboració entre els diversos actors del territori, en particular amb l’ajuntament que té una responsabilitat essencial en aquesta matèria”.

Llegir també :
Operació antidroga al voltant de la plaça Cassanyes de Perpinyà
Amb càmeres i armilles antibales: Perpinyà aposta fort per la seguretat

 

Esteve Valls