SOCIETAT, MEDI AMBIENT

Crit d’alarma contra el formigonatge dels pobles de l’Albera

L’associació SETA té esperances en la Llei de Clima i resiliència

© Vincent Radjan
© Vincent Radjan

Els nous barris urbanitzats condemnen cada vegada més terres de conreu a l’Albera: l’associació SETA denuncia la urbanització innecessària del territori, perquè es tracta de segones residències.

En un intent d’impedir que les urbanitzacions roseguin més terres agrícoles, l’associació “Salvaguarda del Medi Ambient del Tec i l’Albera” (SETA) té la intenció de sol·licitar la Llei de Clima i Resiliència, aprovada el 20 de juliol. Aquest text tracta especialment de l’artificialització dels sòls, que consisteix a substituir els sòls de terra per asfalt o formigó, en el marc del desenvolupament de superfícies d’habitatges o grans espais comercials. La superfície impermeable trava la infiltració d’aigua de pluja a la capa freàtica, cosa que pot generar inundacions. Es redueix el recurs de sòl agrícola per a conreus i criança actuals i futurs.


Segones residències que condemnen la terra

Cal "reduir dràsticament el formigonatge i preservar concretament les terres agrícoles i naturals", afirma l'associació, en observar que les urbanitzacions "creixen constantment" al sector de l’Albera, particularment a Sant Andreu, Sant Genís de fontanes i Montesquiu, on té la seu social. La població no augmenta notablement, però "els projectes d’urbanitzacions estan fent bots per a segones residències", considera SETA, que esmenta Montesquiu, on la població ha augmentat en 88 habitants des del 2008, mentre que la superfície malgastada per cases i carrers assoleix un màxim de 700.000 m², segons l’Observatori Nacional d’artificialització del sòl. L’associació creu que el territori es troba “sota l’espasa de Damocles davant les aspiracions dels promotors”, perquè la natura “ara retrocedeix cada cop més, sense que arribi cap dinamisme per compensar aquestes construccions”.

Llegiu també:
FRENE 66 denuncia el formigonat de Cervera
Consideren «devastador» el Pla Local d’Urbanisme dels Angles

Esteve Valls