CULTURA

Esdeveniment únic a Perpinyà: lectura amb atxes a Ruscino

Homenatge a historiadors i arqueòlegs que es van apropar a la ciutat antiga

© Turisme Pirineus Orientals
© Turisme Pirineus Orientals

L’antiga ciutat de Ruscino rep una lectura de torxes per entendre la seva història i l’interès de les excavacions arqueològiques que s’hi han dut a terme.

Aquest dimecres 11 d’agost, el poblaot de Ruscino acull una sorprenent sessió de lectura amb torxes. Aqueix esdeveniment, previst a les 9 del vespre al mirador de la ciutat antiga, avantpassat de Perpinyà, estarà marcat per textos d’historiadors i arqueòlegs que han debatut sobre els orígens i la vocació de Ruscino. Entre els autors, pertanyents a diverses èpoques, hi ha Pere de Marca i Jean de Gazanyola. Els arqueòlegs esmentats a través de llurs articles són Françoise Claustre, Guy Barruol, Remy Marichal i Paul Thiers. Dos guies turístics i l’artista líric Michel Cazenove proporcionaran la interpretació durant aquest moment de descoberta o redescoberta d’un espai essencial per entendre Catalunya del Nord.


Ruscino, l’antic desconegut

Aquest moment forma part del renaixement de Ruscino, una ciutat ibèrica situada a la via domitia, que enllaçava la península Ibèrica amb la futura Itàlia. Situat a dos quilòmetres de Perpinyà, aquest lloc ocupat des del neolític, ibèric aleshores romanitzat, és un tresor de civilització, identificat al segle XVII, classificat com a monument històric el 1954 ... però encara poc conegut. Actualment, el municipi de Perpinyà estudia posar de relleu Ruscino, el tractament científic del qual, així com l’explotació educativa i turística, han de beneficiar-se d’un potencial tan gran com descuidat fins ara.

Esteve Valls