CULTURA

El festival internacional del carilló de Perpinyà fa ressonar el cor de la ciutat

Els artistes toquen en un instrument instal·lat fa 136 anys

La carillonaire Elizabeth Vitu © Festival internacional de carilló de Perpinyà
La carillonaire Elizabeth Vitu © Festival internacional de carilló de Perpinyà

El Festival Internacional de Carilló de Perpinyà té lloc amb un instrument excepcional de 136 anys d’edat.

Sota la direcció artística de l’organista Elizabeth Vitu, el Festival Internacional de Carilló de Perpinyà s’allarga fins al 18 d’agost. Aquesta XIX edició, proposada sobre el tema "Terra incognita", programa sis carillonaires contemporanis, convidats a tocar en universos desconeguts o desconeguts. "Qualsevol músic ha de ser un explorador" afirma l'associació d'Amics del Carilló de la catedral de Sant Joan Baptista, organitzadora de l'esdeveniment, amb el suport de l'ajuntament de Perpinyà, el Consell Departamental dels Pirineus Orientals, la prefectura de la regió “Occitània” i la Direcció regional d’afers culturals.


El proper concert, dimecres 11 d’agost a les 18 h, convida el directora artística en persona, a fer una hora d’actuació. Elizabeth Vitu, música nord-americana formada a l'estat de Virgínia, ha continuat més tard a França al carilló de Douai (Flandes). Carillonaire oficial de la catedral de Perpinyà des del 2026, per decisió episcopal, aquest artista també és professora del conservatori de Perpinyà Mediterrània. El concert ulterior, al final del festival, tindrà lloc el dimecres 18 d’agost amb l’estoniana Merle Kollom.

Per gaudir del millor entorn sonor, els espectadors del festival són convidats a anar al pati de l’església de Sant Joan lo Vell, amb pass sanitari. L’atzucac de la Ciutat Bartissol, la plaça Josep Sebastià Pons i lel carrer del bastió de Sant Domènec són altres llocs recomanats per a una escolta apreciable.

Un excepcional carilló de 46 campanes

El carilló de Perpinyà, registrat com a monument històric el 1990, és un exemplar intacte de la factura del segle XIX d’un instrument de 4 octaves, o sigui 46 campanes. Instal·lat al campanar de l’església de Sant Joan lo vell el 1885, és obra de la foneria Amédée Bollée & Fils de la vila del Mans. Construït a petició de l’arxiprestat Jean-François Metge, electrificat el 1956, va ser restaurat el 1996 i després el 2010.

Isabelle Fajal