POLÍTICA

Prats de Molló rebrà Jordi Cuixart l’11 de setembre a la Casa Macià

S’hi espera en Jordi Cuixart, president de la potent associació Òmnium

Prats de Molló, alt Vallespir, Catalunya del Nord © Joël Nou
Prats de Molló, alt Vallespir, Catalunya del Nord © Joël Nou

A més de les concentracions a Barcelona i Girona, l’independentisme català es reunirà l’11 de setembre a Villa Denise de Prats de Molló, símbol de la República Catalana.

Una part important de l’independentisme català es reunirà a Prats de Molló l’11 de setembre, amb motiu de la diada nacional de Catalunya. Per iniciativa de la Casa de la Generalitat de Perpinyà (representació política del govern català), aquesta diada excepcional inclourà una intervenció de Jordi Cuixart, el president de la poderosa associació ciutadana Òmnium. Tots els moments destacats d’aquest 11 de setembre de 2021 a l’Alt Vallespir s’organitzen als jardins de la Casa Macià, antiga “Villa Denise”.


A partir d’aquest casual, el coronel Francesc Macià, 122è president de la Generalitat de Catalunya, va organitzar sense èxit una operació d’alliberament militar de la Catalunya del Sud, sota el jou del dictador espanyol Primo de Rivera, el 1926. Denunciat a la policia espanyola per un espia de Mussolini , Riccioti Garibaldi, Macià va ser arrestat per la gendarmeria, amiga d’Espanya. Aquest 11 de setembre de 2021 serà l’ocasió per a l’obertura al públic, per primera vegada, de la Villa Denise, un lloc simbòlic de 240 m2. Més enllà d’això, Prats de Molló se situarà en el focus mediàtic sud-català, amb motiu d’aquesta celebració.

Per a la mateixa data de l’11 de setembre, l’esquerra sobiranista convoca quatre manifestacions independentistes. Les ciutats de Barcelona, ​​Reus, Lleida i Girona organitzen rebran cadascuna una concentració contra la "nova ofensiva recentralitzadora de l'Estat" i el “reen­caix auto­no­mista”, destaca un comunicat. Les Candidatures d’Unitat Popular (CUP, d’obediència marxista-leninista) són el principal convocant d’aquestes mobilitzacions. A Barcelona, es preveu un​ primer aplec a la plaça Urquinaona, per arribar a la plaça Comercial.

Grégory Prujà