CULTURA

Bausil, Fons-Godail, Delfau, Gony, Vivès ... Els pintors del Rosselló a les col·leccions de Sant Cebrià

60 obres presentades al públic fins al 31 d’agost

Louis Delfau, Paisatge del Rosselló / Col·lecció privada
Louis Delfau, Paisatge del Rosselló / Col·lecció privada

Els col·leccionistes presten les seves obres de pintors nord-catalans per a una exposició d’estiu a Sant Cebrià, titulada “Diàlegs al Rosselló”.

El museu municipal "Les Collections de Saint-Cyprien" reserva els seus carrils per als pintors del Rosselló, tal com va fer l'estiu del 2020, gràcies als préstecs de col·leccionistes privats. L’exposició “Diàlegs en Rosselló” reuneix una dotzena de pintors de la zona, que no s’ha de confondre amb els que s’hi van allotjar al segle XX, amb un enfocament turístic i invariablement exòtic.


Aquests pintors, catalans o assimilats, són Louis Bausil, Germain Bonel, Henri Bordes, Louis Delfau, Camille Descossy, Henri Escarra, André Fons-Godail, Etienne Gony, Charles Lafay, Louis Libion, André Susplugas, Etienne Terrus i Martin Vivès. Tots “testimonien una estètica pictòrica dedicada al Rosselló en la seva humanitat, la seva història i les seves tradicions”, destaquen les Col·leccions, que però no deixen de subratllar les “variacions de la llum natural”, i una “pintura modesta i sensible” que caracteritza la artistes representats, amb els quals es crea "un espai interior entre una història individual i una història col·lectiva".

Stéphanie Misme, directora de col·leccions de les col·leccions de Saint Cyprien, es va encarregar de proveir les obres, contactar i coordinar-se amb els seus propietaris. Es trien quatre temes per dialogar els pintors: oficis oblidats, festes religioses, recintes firals i intimitat, a través d’escenes interiors. La planta superior de les col·leccions permet als visitants veure un vídeo dels col·leccionistes, explicant el seu enfocament.

Durant l’exposició s’ofereixen visites guiades tots els dimarts a les 18 h.

Exposició “Diàlegs en Rosselló” a les col·leccions de Sant Cebrià
Carrer Emile Zola, Sant Cebrià
Excepte els dilluns, fins al 31 d’agost, de 15 a 19 h.

Esteve Valls