CULTURA

Descobreixen una torre de defensa medieval a Elna

Un element patrimonial flanquejat a les muralles de la ciutat

Nicolas Garcia, batlle d'Elna, a l'interior de la torre de defensa medieval revelada a Elna, dimarts 21 de juliol de 2021 © Ajuntament d'Elna
Nicolas Garcia, batlle d'Elna, a l'interior de la torre de defensa medieval revelada a Elna, dimarts 21 de juliol de 2021 © Ajuntament d'Elna

Es presenta a Elna un nou vestigi medieval. Aquesta torre defensiva que data del segle XIII o XIV permetia llançar trets amb arc o ballesta.

El jaciment arqueològic d’Elne, explorat amb visió des del segle XX, encara no ha aportat tot el seu potencial. Després d’identificar les restes de la catedral original de la ciutat, un monument del segle VI que testimonia la presència primerenca de la cristiandat a la ciutat, es presenta una torre. Aquest element situat a la muralla que dóna al camí ral (antiga carretera nacional), prop de l’antiga catedral, data de finals del segle XIII o del segle XIV. Equipat amb tres arquers per disparar des d’un arc o una ballesta, ens recorda que la defensa de la ciutat va ser un problema real de seguretat. El municipi d’Elne té previst fer visitable aquesta joia patrimonial.


El descobriment d’aquesta torre de defensa és obra d’un equip d’arqueòlegs del Consell Departamental dels Pirineus Orientals, dirigit per Olivier Passarius, amb la supervisió de Sébastien Berhault, arquitecte patrimonial, per encàrrec de l’Ajuntament d’Elne. La torre buida va revelar les seves espitlleres i el terra de terra. Es van descobrir diversos gerros i molts objectes quotidians, un motlle de monedes d’emergència i un segell del segle XIV, pertanyents al canonge Pierre-André de Tura, colgats entre els terraplens.

Recipients descoberts a l'interior de la torre defensiva d'Elna © Ajuntament d'Elna

Isabelle Fajal