POLÍTICA

Puigdemont denuncia al Parlament Europeu el veto espanyol als canadencs de Perpinyà

Madrid va rebutjar la col·laboració transfronterera en l’incendi de Llançà

Carles Puigdemont, diputat europeu, expresident de la Generalitat de Catalunya / EFE
Carles Puigdemont, diputat europeu, expresident de la Generalitat de Catalunya / EFE

Carles Puigdemont apel·la el Parlament Europeu per la negativa espanyola a mobilitzar 2 canadencs del Rosselló durant l'incendi de Llançà.

Durant el gran incendi que es va iniciar el divendres 16 de juliol a Llançà, les autoritats catalanes van voler demanar recursos aeris estacionats a Perpinyà. La seva sol·licitud es referia a dos canadaires disponibles per al Centre Departamental d'incendis i Salvament dels Pirineus Orientals (CDIS66). Tot i això, les autoritats espanyoles van rebutjar aquesta col·laboració desitjada pels bombers de la Generalitat de Catalunya per augmentar la velocitat d’intervenció sobre les flames.


Madrid va preferir l'administració a l'eficiència

Aquest trencament de protocols europeus fa que l'expresident català, Carles Puigdemont, reaccioni al Parlament Europeu dimarts, 20 de juliol, juntament amb Toni Comín i Clara Ponsatí, els altres dos parlamentaris de "Junts", la formació independentista que 'presideix' . Carles Puigdemont ha destacat que el govern espanyol "va preferir enviar mitjans aeris des d'Espanya, situada molt més lluny", mentre que els avions del Rosselló estan estacionats a menys de 15 minuts. Els eurodiputats van enviar dues preguntes dedicades a la Comissió Europea: "Què opineu sobre el fet que Espanya es negui a activar la cooperació transfronterera?" i "No creieu que els processos de presa de decisions s'hagin de confiar a les regions europees?". Sobre la mateixa qüestió, que planteja dràsticament la qüestió del handicap centralista, la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, declara que “els mitjans francesos estan a pocs quilòmetres de la frontera, però l’autorització es troba a 600 km. Quan parlem de la necessitat de ser un país independent, també ho és per a aquest tipus de qüestions”.

Esteve Valls