POLÍTICA

El socialista Pedro Sánchez no acceptarà “mai” cap referèndum a Catalunya

El primer ministre espanyol mostra un esperit d’obertura tancada

Sanchez
Sanchez

El primer ministre d’Espanya convida els líders catalans al diàleg, però prohibeix parlar d’autodeterminació.

La qüestió catalana es reactiva a Espanya, després de l’alliberament, el 23 de juny, dels presos polítics favorables a la independència. Un mes abans, el 21 de maig, el nou president català, Pere Aragonès (Esquerra Republicana de Catalunya) va declarar el seu desig d’aconseguir la independència inspirant-se en el model escocès. No obstant, el president del govern central espanyol i primer ministre, Pedro Sánchez, no comparteix aquest pla.


Líder del Partit Socialista dels Treballadors Espanyols (PSOE), partidari autoafirmat del "diàleg i la concòrdia", el primer ministre espanyol s’ha expressat al Congrés espanyol, a Madrid, sobre el conflicte entre Catalunya i Espanya, dimecres 30 de juny. No acceptarà “nunca jamás” (“Mai de la vida“, en castellà idiomàtic) un referèndum d’autodeterminació a Catalunya, malgrat la demanda democràtica expressada per la població i els seus representants electes.

Un diàleg amb interdiccions

P. Sánchez ha convidat els sobiranistes catalans a "redescobrir l'esperit de la Constitució" (que data del 1978, després de 36 anys de règim totalitari franquista - nota de l'editor), abans de defensar "l'oportunitat del diàleg i la negociació". Aqueix aparent esperit d’obertura, però, queda circumscrit dins d’un perímetre restringit, atès que la possibilitat d’emancipació catalana queda exclosa d’aquest diàleg.

Esteve Valls