ECONOMIA, CULTURA

1941-2021, el molí de l’oli de Millars celebra els 80 anys

S’hi seleccionen rigorosament les varietats olivera, verdala, glori, argudell, corbell, etc.

1941-2021 : el molí de l’oli de Millars celebra els 80 anys
1941-2021 : el molí de l’oli de Millars celebra els 80 anys

El molí d’oli Millars bufa 80 espelmes, amb el ferm desig de continuar promocionant les varietats d’oliveres de la plana del Rosselló.

Símbol de la renovació de l’oli d’oliva a les comarques del nord, el molí de l’oli Força Real de Millars compleix 80 anys. De fet, aquest lloc de producció va iniciar la seva activitat el 1920, quan l’activitat olivícola i la civilització van fer la vida quotidiana a Catalunya del Nord. En plena Segona Guerra Mundial, es va recrear el 1941, quan es va fundar la Cooperativa d’Oli d’Oliva La Catalana. La permanent modernització dels seus equips garanteix un producte d’alta qualitat, recompensat en molts.


Aquest molí no està sol al Rosselló, però encarna la reactivació d’un sector econòmic destruït en gran part per les gelades de l’hivern de 1956. Aquest accident climàtic va frenar en gran mesura una activitat mil·lenària, abans del redescobriment de l’oli d’oliva com a ingredient elegant des dels anys 90. Avui, el molí de l’oli de Millars promou l’oliva, el seu oli i els seus derivats a través de demostracions, tastos i esdeveniments. Assegura una selecció rigorosa de les varietats olivera, verdala, Glori, argudell, corbell, rodonell, berdanell, pomal i altres, igual d’antigues, presents a la garriga del Rosselló. Igual que l’elaboració del vi, assegura les mescles.

El 14 de juliol de 2021 és l’ocasió d’una celebració durant els 80 anys d’aquest molí, els fruits del qual es recullen a mà a un ritme del 50%, un 40% amb vibradors introduïts a les oliveres i un 10% totalment a màquina.

Laura Pardineille