CULTURA

L’home de Talteüll va ser descobert fa 50 anys

Commemoració en presència de l’arqueòleg Henry de Lumley

ùùùù
ùùùù

El descobriment d’un crani Homo heidelbergensis a la Cauna de l’Aragó de Talteüll, el 22 de juliol de 1971, va canviar la prehistòria a tot el món. 50 anys després, se celebra l’aniversari.

Aquest dijous 22 de juliol se celebra el 50è aniversari del descobriment del crani Arago XXI a Tautavel. Aquesta actualització, fa només 50 anys, va trastocar la visió de la prehistòria de l’època i va canviar el destí de la ciutat, essencialment vitivinícola. L’establiment d’un centre de recerca i un museu va transformar una ubicació rural en un centre turístic, cultural i científic de renom mundial.


Un programa commemoratiu, creat pel Museu de Prehistòria de Talteüll, inclou una visita oficial als laboratoris de recerca i al museu, en presència d'Henry de Lumley. Ja al 1964, el seu equip d’arqueòlegs va descobrir un conjunt de fòssils d’homínids, que daten d’entre 300 i 450.000 aC, a la Cauna de l’Aragó, a Talteüll. La perseverança de les operacions d'excavació ha permès descobrir les restes d'una de les famílies europees més antigues, inclosa la calavera del famós home. Tanmateix, el loc de Talteull va ser descobert per en Joan Abelanet, que el va identificat ja el 1948.

El programa inclou la presentació d’una avaluació i perspectives del jaciment de Talteüll, a càrrec d’Anne-Marie Moigne i Christian Perrenoud, actuals gestors del lloc d’excavació. Una videoconferència, titulada "The Arago Caune Across the World", conclourà la secció científica d'aquest dia. Comptarà amb intervencions en directe dels Estats Units, Corea, Etiòpia i Espanya.

Taille d'outils

Laura Pardineille