POLÍTICA

Congrés de l’RN a Perpinyà: els opositors volen adreçar-se a França

Els organitzadors del contraesdeveniment anuncien intervencions de personalitats estatals

Anunci de mobilització contra el congrés de RN a Perpinyà, carrer del Doctor Zamenhof, Perpinyà, 26 de juny de 2020 © La Clau
Anunci de mobilització contra el congrés de RN a Perpinyà, carrer del Doctor Zamenhof, Perpinyà, 26 de juny de 2020 © La Clau

Al marge del 17è Congrés RN, aquest cap de setmana a Perpinyà, es vol parlar del grup d’opositors a tot França.

Després de les eleccions regionals i departamentals que no van ser una bona anyada per a ell, l’Aplec Nacional celebra un congrés aquest dissabte 3 i diumenge 4 a Perpinyà. En aquesta ocasió, la presidenta del partit d’extrema dreta, Marine Le Pen, serà validada com a candidata del partit a la presidència de la República. Es retirarà de la presidència, les regnes de la qual haurien de ser confiades a l'Ile-de-France Jordan Bardella, preferida a Louis Aliot, l'alcalde de Perpinyà, antic company del cap.


Aquesta celebració, sense precedents a Catalunya Nord, genera un contraesdeveniment gestat des del mes d’abril, organitzat en forma de "Crida 66 contra l'extrema dreta". Una concentració començarà aquest dissabte a les 12 h, a la plaça de Catalunya a Perpinyà, abans d’una manifestació a les 14 h i un concert gratuït a les 16 h. Aigües amunt, Appel 66 expressa els seus temors sobre una possible arribada del RN al poder a França, un "perill que ja no és possible descartar i que s'ha de combatre amb urgència". El grup especifica que el partit "juga, com a Perpinyà, la carta de" respectabilitat "per furtivar els polítics a la recerca de posicions" i subratlla que "l'extrema dreta ja s'ha" intentat "a França als anys quaranta o a l'Estat espanyol fins als anys setanta, amb les dramàtiques conseqüències que coneixem! ”.

Entre els organitzadors hi ha la llista municipal del 2020 “L’alternativa! Endavant ”, el col·lectiu Welcome to Migrants in Conflent, the Women's Rights Collective, Europe Ecology the Green, el sindicat de professors de la FSU, el Nou Partit Anticapitalista, el Partit Comunista Francès i fins i tot Planificació Familiar. Aquest grup militant vol mobilitzar-se fora del País Català. Així, doncs, es donarà a conèixer les figures polítiques "nacionals", contràries a la RN, durant el congrés, amb l'objectiu d'obtenir una cobertura mediàtica nacional.

Isabelle Fajal