SOCIETAT, ECONOMIA

A Cervera, figues de moro com a alternativa a la vinya

Una planta rica en vitamina C, Omega 6 i Omega 9, útil contra el colesterol

L'associació Cervera Cactus a l'acció © Cervera Cactus
L'associació Cervera Cactus a l'acció © Cervera Cactus

Recuperar parcel·les abandonades plantant peral és el projecte de l’associació “Cervera cactus”.

El figa de moro (cactus nopal, Opuntia ficus indica) és una espècie invasora que fins fa poc no s’explotava a la indústria agrioalimentària nord-catalana. Però a Cervera, els agricultors pretenen una producció intensiva d’aquesta varietat altament nutritiva, rica en vitamina C, Omega 6 i Omega 9, coneguda pels seus resultats en termes de pèrdua de pes i colesterol.


Aquesta planta, abundant al Rosselló, garanteix bons nivells de sucre en la sang, el seu oli és eficaç contra les arrugues i l'envelliment. Es menja en amanida o en forma de melmelada i batut, quiches i galetes. Un cop despullada de les seves espines, la figuera de figuera és un ingredient popular en els mojitos i en la preparació de tisanes que afavoreixen la digestió. La farina d’aquest cactus massa poc conegut permet fer galetes.

Una planta reconeguda per l’ONU

El projecte en curs a Cerbère, liderat per l'associació "cerbère Cactus", creat aquest any, té com a objectiu conrear al voltant de vint hectàrees de figues de moro al terreny no explotat. El municipi ha posat a la seva disposició una parcel·la d’hectàrees, a prop del cor del poble, per tal d’animar els deu pagesos a actuar al voltant d’aquesta iniciativa, tan inusual com greu. De fet, el cactus és una planta del futur per al planeta, segons l’ONU, perquè és una font d’aliments i aigua, alhora que té virtuts medicinals i cosmètiques.

Considerat a la marenda com a complement de les vinyes i un tallafoc eficaç, nopal hauria de ser aviat objecte de la creació d’una cooperativa que s’encarregarà del seu processament i comercialització. Es tracta d'una denominació d'origen protegida (DOP) "Nopal-Costa Vermella" per acompanyar aquest producte que s'explota comercialment a l'Índia, Pakistan, el Marroc, Etiòpia i Sud-àfrica.

Amb una quinzena de pagesos i neocultors, aquest projecte es pot extrapolar de Cotlliure a Cadaqués.

Esteve Valls