SOCIETAT, POLÍTICA

L’ajuntament de Girona introdueix la baixa menstrual per a les seves empleades

8 hores mensuals concedides a les dones sotmeses a períodes dolorosos

Photo by Natracare on Unsplash
Photo by Natracare on Unsplash

S'ha aixecat un tabú sobre el patiment mensual de certes dones: l'ajuntament de Girona introdueix permisos amb motiu de regla dolorosa.

L’ajuntament de Girona va validar dilluns 14 de juny el principi de la baixa menstrual. Aquesta mesura, reservada als funcionaris municipals sotmesos a penoses normes, va ser defensada durant la reunió per la membre del Pressupost, Maria Àngels Planas, que assisteix l’alcaldessa, Marta Madrenas. Ara és possible disposar de 8 hores de permís al mes, que es poden dividir per hores i que s’han de compensar en un termini de tres mesos.


Aquest avenç, que alleuja la feina dels empleats municipals indisposats, és un "permís menstrual", segons Planas, segons la qual Girona "està eliminant un tabú sobre la menstruació i el dolor que algunes dones sofrim durant la regla".

Des del 1947 al Japó

Globalment, aquest tema de salut i benestar laboral avança al món. A l’Índia, l’empresa de repartiment de menjars Zomato reserva 10 vacances menstruals a l’any per als seus empleats. Aquesta disposició, que existeix des del 1947 al Japó, s’hauria d’adoptar aviat a Ripoll, a l’interior de la província de Girona.

Grégory Prujà