MEDI AMBIENT

50 hectàrees calcinades a la muntanya de Biarra a Portvendres

130 bombers a terra i quatre canadairs mobilitzats

Vinya amb paper natural de parafoc a la zona de l'espigó de Portvendres, 17 de juny de 2021 © Jean-Marc Berdagué
Vinya amb paper natural de parafoc a la zona de l'espigó de Portvendres, 17 de juny de 2021 © Jean-Marc Berdagué

Un incendi destroça 50 hectàrees de vegetació marítima a la muntanya de Biarra, al terme municipal de Portvndres.

El primer gran incendi de la temporada d’estiu, en sentit ampli, va tenir lloc aquest dimecres 16 de juny a la muntanya de Biarra, al terme municipal de Portvendres. En un context de sequera persistent, aquest incendi va començar cap a les deu i mitja del matí i va acabar amb una cinquantena d'hectàrees cremades, amb una desena d'habitants que van haver de ser evacuats al barri dels tamarins.


Els bombers del Centre Departamental d’incendis i Auxili de Catalunya del Nord (CDIS 66) van mobilitzar 130 agents in situ, és a dir, sis grups d’intervenció contra incendis forestals, mentre que dos canadairs, després quatre, tots vinguts de Nimes, els van ajudar, traient aigua de la mar propera. El vent de migjorn que bufava a gairebé 50 km/h va atiar les flames, que va afectar principalment una zona de mates, roures i alzines, tot fregant vinyes. Aquest incendi, circumscrit cap a les 17.40 hores, va estalviar la zona militar de Fort de Biarra i al semàfor proper. El seu origen sembla vinculat a una acció d’estassar incontrolada.

Muntanya de Biarra, Portvendres, 17 de juny de 2021 © Jean-Marc BerdaguéIncendi de Portvendres, Rosselló, dimecres 16 de juny de 2021 © CDIS 66 Incendi de Portvendres, Rosselló, dimecres 16 de juny de 2021 © La Clau

Laura Pardineille