ECONOMIA

Catalunya del Nord s’està alliberant del turisme de masses?

Ha sortit l’informe “Dades clau del turisme i dels lleures 2020”

DR
DR

Catalunya del Nord, lliurada al turisme quantitatiu durant dècades,  s’està orientant cap a la qualitat? Les estadístiques de l’ADT 66 mostren una lleugera millora.

La sèrie estadística "Xifres clau del turisme 2020" als Pirineus Orientals va ser publicada el divendres 11 de juny per l'Agència de Desenvolupament Turístic dels Pirineus Orientals (ADT 66). Aquest preuat document informa d’un any concret marcat per restriccions relacionades amb Covid-19. El nombre de pernoctacions va caure un 21,5%, mentre que el 55% d’aquestes pernoctacions van ser el resultat de l’anomenat turisme “local”, sent el 25% els habitants del país català. De fet, una família rossellonesa que s’allotja a Capcir, o al revés, això s’anomena turisme.


L’ADT 66 subratlla el nombre de pernoctacions consumides des del 1994. Aquest criteri quantitatiu, que fa referència al turisme de masses impulsat pels anys Racine-De Gaulle, no és el preferit de l’Organització Mundial del Turisme el 2021. Tot i això, revela un atractiu dels territoris, independentment de la utilitat econòmica de la presència turística.

Aqueixes dades revelen els anys rècord del 2009 (33,7 milions de nits turístiques comercials i no comercials) consumits als Pirineus Orientals i el 2011 (33,6 milions). L'any inicial, el 1994, es va il·lustrar amb un volum de 31,1 milions, seguit de l'any 2019 (darrer exercici "normal" anterior al Covid), amb 31,5 milions. El criteri del turisme massiu revela un descens d’uns 3 milions en 26 anys. ADT 66 basa els seus estudis en l’ocupació de 637.719 llits turístics, tots allotjats combinats, disponibles al territori.

Llegiu també:
El turisme a Catalunya del Nord és realment una economia?
Perpinyà: els nous turistes volen alguna cosa real.

Isabelle Fajal