SOCIETAT

El Sydetom fa la guerra contra aquells que llencen qualsevol cosa als contenidors grocs

El 30% de la paperera groga no es recicla a Catalunya del Nord

Cubell d'escombraries groc © CC Conflent
Cubell d'escombraries groc © CC Conflent

Reciclatge: a Catalunya del Nord no es recicla el 30% del contigut dels cubells d’escombraries grocs. El Sydetom impulsa una campanya per millorar el comportament de la població.

Màscares anti-Covid, motors de cotxes, animals morts, bidons de gas, armes, vidre, xeringues usades ... la brossa que es troba als contenidors grocs de Catalunya del Nord és massa sovint mal dirigida, segons les conclusions del Sindicat Departamental de Transports, tractament i recuperació de residus domèstics i residus similars (Sydetom 66). En total, el 30% del contingut dels contenidors grocs no es recicla, és a dir, es perden més de 7.000 tones cada any.


Sobrecost de 600 000 euros

Els errors de classificació comporten costos addicionals de recuperació de residus, a causa del temps necessari per reorientar-los i del dany a les corretges de classificació al centre de tractament de Calce. En total, la factura anual augmenta en 600.000 euros per negligència dels usuaris. Per solucionar aquesta situació, Sydetom llança el dissabte 12 de juny la campanya educativa "La meva paperera groga no és una paperera!" Aquesta operació de comunicació destila bones instruccions de classificació, 20 anys després de la introducció, a Catalunya del Nord, de contenidors amb tapa groga. Més endavant, el 2016, el territori va passar a simplificar les instruccions d’ordenació amb l’únic eslògan "Ara es classifiquen tots els envasos", amb l’objectiu d’aconseguir un 75% de reciclatge, segons els criteris de Grenelle. Del Medi Ambient i la Llei de transició energètica per al verd Creixement.

El missatge de Sydetom és senzill: les bosses d’escombraries domèstiques, objectes, residus sanitaris, embalatges niats no s’han de llençar a la paperera groga. Ha de contenir exclusivament envasos per a la llar rebutjats a granel, triturats i buidats adequadament.

Laura Pardineille