CULTURA

L’exposició “Claude Simon, de la imatge a l’escriptura” reactiva el Museu Cotlliure

Revelació d’un aspecte desconegut de l’obra de l’escriptor mort el 2005

L'escriptor Claude Simon (1913-2005 ) / DR
L'escriptor Claude Simon (1913-2005 ) / DR

L’escriptor Claude Simon, originari de Salses, també es va interessar per la imatge. El museu de Cotlliure dedica la seva exposició d’estiu a la faceta “collages” del premi Nobel de 1985.

El museu d’art modern de Cotlliure torna a obrir les seves portes després de diversos mesos de tancament i acull l’exposició "Claude Simon, de la imatge a l'escriptura". El Premi Nobel de literatura de 1985 també va tocar pintura i fotografia, mentre assistia a Cotlliure als anys 30. una sèrie artística que presenta, de forma inèdita, els conjunts de l'escriptor (Tananarive, Madagascar, 1913 - París, 2005).


Aquell que somiava ser pintor abans de dedicar-se a les cartes va produir, entre el 1955 i el 1965, grans muntatges de paper enganxat. L’exposició dóna a conèixer aquest conjunt, desconegut per al públic, i el situa en la història del collage, una expressió d’avantguarda en què trobem Kurt Schwitters, Pablo Picasso, Robert Rauschenberg, Louise Nevelson, Yvonne Ducuing i Jacques Prévert. “Tant si fa fotografies de les pintades del barri de Saint-Jacques de Perpinyà, de les fustes a la deriva arrossegades pel mar a Canet o dels pescadors de Cotlliure, les seves fotografies donen un lloc privilegiat a l’acumulació i el muntatge, així com a traçar i folrar, els inicis d'escriure ”, indica la direcció del museu sobre el viatge visual de l'autor de L'Acacia.

L’artista va compondre obres amb fotografies pròpies i també va retallar imatges extretes de revistes d’art i d’actualitat. “Enganxades, fixades, aquestes imatges formen composicions grans i abundants on es perd la mirada”, vam dir a Cotlliure. Aquesta exposició està comissariada per la novel·lista i erudita parisenca Mireille Calle-Gruber, autora de la biografia Claude Simon, una vida per escriure, publicada el 2011.

Claude Simon, de la imatge a l’escriptura
Del 5 de juny al 19 de setembre de 2021
Museu d’Art Modern de Cotlliure
4, ruta de Port-Vendres 66190 Cotlliure
Telèfon. 04 30 454 05 46
www.museecollioure.com

Claude Simon, sense títol, a partir de 1956-58 / Col·lecció Claude Simon - Museu d'art Modern de Cotlliure

Laura Pardineille