SOCIETAT

Airbus oficial de Sarkozy a Perpinyà: s’està convertint l’aeroport en un aparcament per a avions d’Estat?

L’aparell presidencial senegalès, comprat a N. Sarkozy el 2010, és encallat al Rosselló

L'avió "Pointe Sarène" del president senegalès Macky Sall © Seneplus
L'avió "Pointe Sarène" del president senegalès Macky Sall © Seneplus

L’exavió de Nicolas Sarkozy, propietat del Senegal, està aparcat a Perpinyà. La zona de l’aeroport és un cementiri o una paperera per a dispositius antics?

Després de l'Airbus A-340 del coronel libi Mouammar Gadhafi, que ha d'abandonar l'aeroport de Perpinyà després de 9 anys d'aparcament i manteniment cosmètic, un nou avió africà queda immobilitzat a l'asfalt del Rosselló. Aquest Airbus A-319 sobrenomenat "Pointe Sarène" és un altre avió presidencial, emmagatzemat a Perpinyà-Rivesaltes després d'un manteniment complet, anomenat "Check D". Aquest jet privat es va comprar el novembre del 2010 a l’Estat francès, per 32 milions d’euros, després d’haver estat l’avió oficial de Nicolas Sarkozy, president de la República del 2007 al 2012.


Aquest avió ja no és popular entre Macky Sall, president de la República del Senegal des del 2012, que acaba de comprar un nou avió de comandament presidencial, un A-320 NEO perfectament nou, que li serà lliurat el 16 de juliol de 2021. " Després de dues dècades d’operacions, l’A-319 s’ha deteriorat, cosa que requereix de visites tècniques freqüents i costoses i, en conseqüència, llargs períodes d’aturada i despeses per llogar avions per dur a terme missions presidencials ”, va subratllar el portaveu del govern senegalès, Oumar Guèye, aquest dilluns 24 de maig.

Substituït per un competidor més jove, es considera que l’avió estacionat al Rosselló està deteriorat. Aquesta condició no promou la imatge del territori, associada a la passivitat i a un caràcter d’incògnit, és a dir, menor, com ja demostra l’aparcament de l’avió de Gaddafi.

Laura Pardineille