SOCIETAT

La balena Wally ha estat vista agonitzant a Mallorca

La balena allunyada de la costa americana va fer escala a Calvià

La balena Wally a Calvià, Mallorca, divendres 21 de maig de 2021 © EFE
La balena Wally a Calvià, Mallorca, divendres 21 de maig de 2021 © EFE

La balena desorientada "Wally", vista a Argelès "a principis d'aquest mes, es trobava a les Balears dissabte. El seu estat moribund no suggereix un final feliç.

La balena gris "Wally", que va circular pel Rosselló al voltant del 6 de maig, des de Provença, va ser escortada el 6 de maig per un equip científic acompanyat del Parc Natural Marí del Golf del Lleó i la gendarmeria marítima de Saint-Cyprien. Vist el mateix dia a Argelès i al Port de la Selva, aquest mamífer de set a vuit metres de llargada, d’uns mesos, era a Empúries, el 7 de maig. El seu passeig el va portar a Mallorca, on aquest cetaci del Pacífic va aparèixer morint, al port de Calvià, aquest divendres 21 de maig.


Un cetaci condemnat

L'ajut atorgat a Wally a Calvià va ser immediatament proporcionat pel Ministeri de Transició Ecològica, l'Aquàrium de Palma i l'Institut Oceanogràfic de València. L’animal, molt malalt i desorientat des que va deixar els Estats Units, es trobava en estat crític. El seu pes, de 7 a 8 tones, va complicar una operació d'eutanàsia, prevista per investigadors valencians, en forma indolora. Tot i això, el cetaci que patia va deixar Calvià aquest dissabte, 22 de maig, i les autoritats mallorquines han perdut el rastre. Segons Gloria Fernández, científica de Palma Aquarium, Wally es troba en “un estat irreversible, no sabem quant de temps podrà mantenir-se viva. Ha perdut totes les seves reserves de greixos i bona part de la massa muscular, necessita regularment deixar de nedar per descansar".

Laura Pardineille