MEDI AMBIENT

Secada. Prohibeixen regar els estadis, rotondes i gespes a la Salanca

Una mesura de la prefectura dels Pirineus Orientals

© Bermix Studio / Unsplash
© Bermix Studio / Unsplash

Les reserves d’aigua al soterrani del Rosselló estan al 50%: estan prohibits els usos no essencials (gespes, rotondes, estadis).

Segons el comitè departamental de sequera, situat sota la responsabilitat de la prefectura, a Perpinyà, l’estat dels recursos hídrics als Pirineus Orientals ja és preocupant. A la plana del Rosselló, la manca de pluja ha arribat fins al 50% des de l’octubre del 2020, en comparació amb les normes estacionals. A causa de la manca de precipitacions, la recàrrega d’aqüífers superficials, que data del Quaternari, és feble, igual que la dels aqüífers profunds, que daten del Pliocè, concretament a la zona coneguda com a “frontera costanera nord”, corresponent en particular a el Salanque i la zona de Barcarès.


"Fins i tot amb fortes pluges a les properes setmanes, la situació estival seguirà sent complicada", confirma la prefectura. Per aquest motiu, segons el Codi ambiental, ara es restringeixen determinats usos de l'aigua. Per a la frontera costanera nord, l’ompliment de piscines privades d’ús unifamiliar, el rentat de vehicles fora d’estacions professionals, el funcionament de fonts públiques en circuit obert, la neteja de terrasses, el rentat de carreteres, el rentat d’embarcacions , estan prohibits: regar gespes, rotondes, espais verds públics i privats i jardins d'esbarjo, regar zones esportives de tota mena i camps de golf i horts. Viouslybviament, el reg professional agrícola continua sent possible, en determinades condicions.

Laura Pardineille