SOCIETAT

Alain Ferrand sota custòdia policial: mala imatge per al territori

Sospiten el batlle del Barcarès de malversació de fons públics

Alain Ferrand, batlle del Barcarès, Rosselló © Ajuntament del Barcarès
Alain Ferrand, batlle del Barcarès, Rosselló © Ajuntament del Barcarès

Tornen els casos judicials al Barcarès. El batlle, Alain Ferrand, ara és sospitós de malversació de fons públics.

L'alcalde de Barcarès, Alain Ferrand (divers dreta, anteriorment afiliat als Republicans), i un dels seus adjunts, van ser detinguts dimarts, 4 de maig, mentre el servei regional de policia judicial (SRPJ) de Montpeller escorcollava els locals de l'ajuntament. La investigació, dirigida pel tribunal interregional especialitzat en la lluita contra el crim organitzat i la delinqüència a Marsella (JIRS), tracta de malversació de fons públics. El finançament d’activitats a l’estació costanera de Barcarès és el centre de les investigacions. Durant aquesta operació, que va durar més de dues hores, es van confiscar un gran nombre de fitxers i ordinadors, la hipòtesi era: recomanava l’ajuntament que els comerciants participessin en el finançament d’esdeveniments d’estiu? En aquest cas, es tractaria d’un delicte de falta, que corresponia a obligar a pagar una contribució que sabem “que no s’ha de vèncer o que supera el que s’ha de pagar”. Aquest delicte pot justificar cinc anys de presó i una multa de 500.000 euros. Aquest mètode, orquestrat per l’ajuntament, podria ascendir a diverses desenes d’euros a Barcarès.


Un alcalde sulfurós

Le Barcarès va ser conquerida per Alain Ferrand (llavors membre del Rassemblement pour la République, RPR) el 1995. El càrrec electe es va veure obligat a dimitir el 1999 després de ser condemnat per abús de béns corporatius, després per presa il·legal d'interessos i finalment per evasió d'impostos. Àmpliament reelegit el 2014 i el 2020, també és vicepresident primer de l’aglomeració de Perpinyà Mediterrània.

Mala imatge per al territori

El nou assumpte en curs a Barcarès és àmpliament cobert per la premsa parisenca i altres, després d’un enviament de l’Agence France Presse. Le Figaro, Le Point, Le Dépêche du Midi, 20 minuts ... diversos mitjans de comunicació amb una forta audiència retransmeten els detalls de la cerca. Aquest nou episodi és negatiu per a la imatge del País Català i la costa del Rosselló, alguns titulars esmenten "Alain Ferrand, restaurador i propietari del casino". Aquest retrat adorna el territori amb característiques pròpies d’una república bananera.

Laura Pardineille