SOCIETAT

El pas fronterer Costoja-Maçanet torna a obrir aquest dilluns 3 de maig

L’estat va argumentar un risc de terrorisme, després la propagació de Covid-19

Manifestació al pont de Riumajor, entre Costoja i Maçanet de Cabrenys © ACN
Manifestació al pont de Riumajor, entre Costoja i Maçanet de Cabrenys © ACN

El pas entre Costoja i Maçanet de Cabrenys, tancat l’11 de gener malgrat els tractats europeus, es reobrirà el dilluns 3 de maig. La resta de sectors, inclòs el coll de Banyuls i el coll d’Ares, es reobriran més endavant.

Després d’un tancament ordenat per l’Estat l’11 de gener, el pas fronterer entre els municipis de Costoja, a l’Alt-Vallespir, i Maçanet de Cabrenys, a l’Alt Empordà, es reobrirà al trànsit el dilluns 3 de maig. El 15 de març, unes 500 persones de cada band es van manifestar in situ, al pont de Riumajor, contra l’arbitrarietat d’una decisió contrària als tractats europeus, il·lustrada pel que van anomenar un “mur de la vergonya”, compost de blocs de formigó.


La cruïlla alliberada dilluns és un dels cinc encreuaments tancats al trànsit, és a dir, el coll d'Ares, el de Banyuls, el de la Manrella (Morellàs) i dos camins rurals que condueixen a Puigcerdà, a Cerdanya. A Perpinyà, la prefectura dels Pirineus Orientals ha justificat successivament aquests tancaments a causa d'una amenaça terrorista islamista, després del control de la immigració i finalment de la disputa davant les amenaces relacionades amb el Covid-19. No es coneix a data de reobertura dels passos que continuen tancats.

Laura Pardineille