CULTURA

Perpinyà afrancesa Sant Jordi

Nova fórmula per a la festa mundial del llibre i del dret d’autor

Pati de la Casa de la Vila de Perpinyà, 2021 © Ajuntament de Perpinyà
Pati de la Casa de la Vila de Perpinyà, 2021 © Ajuntament de Perpinyà

L’esdeveniment literari de Sant Jordi es fa a Internet, a Perpinyà, per falta de poder tenir lloc en la comunió popular.

La ciutat de Perpinyà conserva el Sant Jordi, la festa mundial i anual del llibre i la rosa, oferint-li un format distanciat. L’endemà i dos dies després de Saint-Georges, és aquest dissabte 24 i diumenge 25 d’abril que tindrà lloc una fira virtual del llibre. A causa de la crisi sanitària vinculada al covid-19, la festa té lloc de manera digital, amb un programa inaugural emès a Facebook, YouTube i la pàgina web de la vila.


Homenatge a La Fontaine i Baudelaire

El programa inclou una representació teatral interactiva, una exposició, així com seqüències presentades per llibreters, editors i bibliotecaris. Aquesta celebració de l’escriptura i la lectura es salva, en mode francès, perquè també s’organitza una fira del llibre, en homenatge als poetes Jean de La Fontaine, Charles Baudelaire i Jordi Pere Cerdà. Gustave Flaubert, l'any del qual se celebra a França amb motiu del bicentenari del seu naixement (com Baudelaire), no s'inclou entre els esdeveniments.

Des de 1995, per decisió de la UNESCO, organització adscrita a l’ONU, la festa catalana de Sant Jordi ha estat declarada Dia Mundial del Llibre i del Dret d’autor.

Isabelle Fajal