CULTURA

Barcelona. Descobreixen una excepcional làpida jueva a Montjuïc

Nou testimoni del passat jueu de la capital

La làpida de l’antiga necròpoli jueva de Montjuïc, a Barcelona, trobada al mes de gener © Ajuntament de Barcelona
La làpida de l’antiga necròpoli jueva de Montjuïc, a Barcelona, trobada al mes de gener © Ajuntament de Barcelona

La necròpolis jueva de Barcelona lliura una làpida, llançada a principis del segle XX.

Al gener es va descobrir un vestigi de l’antiga necròpolis jueva del turó de Montjuïc a Barcelona. Aquest imponent element, d’1,46 m de llarg, 60 cm d’amplada i 63 m d’alçada, és una làpida les inscripcions hebrees inacabades indiquen la identitat del difunt, el rabí David, el mateix fill d’un rabí, sense data de mort.


Aquest element lapidari, tallat a la roca extreta al lloc, va ser identificat per un caminant a la vora de l’avinguda Miramar al gener. Confiat al servei d’arqueologia i paleontologia de l’ajuntament de Barcelona, ​​va ser llançat durant la construcció del camp de tir de Barcelona, ​​el 1907, o el desenvolupament del primer parc d’atraccions de la ciutat, als anys 30 del segle passat. testimonia la importància del gran cementiri hebreu de la muntanya urbana que s’eleva a 177 m sobre el mar i el nom del qual significa “muntanya dels jueus”.

Un 12% de jueus a Barcelona a l’edat mitjana

La capital de Catalunya tenia un 12% de jueus a la seva població, a l’edat mitjana, abans de la seva quasi total expulsió, o eliminació física mitjançant assassinats, el 1391. El 2014, l’ajuntament va llançar un vast pla per reconstruir el passat jueu. call (gueto) de Barcelona, ​​que acollia particularment sitges actualment perfectament protegides, va donar lloc a una necròpolis entre les més importants d’Europa. Les seves làpides es van vendre després del desallotjament i el genocidi i es van destinar a la construcció d’edificis a la ciutat. Es van descobrir 171 sepultures jueves a Montjuïc el 1945, després 557 altres el 2001. Aquest lloc va acollir enterraments jueus del segle IX.

Laura Pardineille