ECONOMIA

Perpinyà. Un any turístic 2021 millor que 2020?

L’Agència nord-catalana de Desenvolupament Turístic preveu un copiar-enganxar de l’any passat

Residència Copacabana, Canet, Rosselló © Gregor Pelfats
Residència Copacabana, Canet, Rosselló © Gregor Pelfats

Segons l'Agència de Desenvolupament Turístic de Catalunya del Nord, l'any turístic 2021 hauria de ser molt similar al 2020, sense sorpreses bones ni dolentes.

L’experiència del 2020, el Covid-19, el passaport de vacunació, la reobertura de fronteres i la gana per viatjar són les condicions per a un any turístic 2021 amb èxit al País Català. L'Agència de Desenvolupament Turístic dels Pirineus Orientals (ADT 66) presenta la seva anàlisi a través de les veus dels seus empleats Pierre Anglade i Amandine Brea, responsables del seu observatori. Aquests dos comptadors de tendències veuen que l'assistència estival que ve serà equivalent a la del 2020, amb una incògnita: més francesos o menys estrangers, o més estrangers i menys francesos. Justifiquen aquest escenari després d'haver descartat altres tres, amb l'objectiu d'augmentar els fluxos, disminuir els fluxos i paràlisis a causa d'un empitjorament de la crisi de la pandèmia. L’opció mitjana que fa del 2021 una simple rèplica del 2020 mereix, per tant, recordar les xifres territorials de l’any passat: un 22% de disminució de les nits turístiques anuals respecte al 2019, accentuat al 43% per als estrangers. No obstant això, l'assistència francesa "va respondre present durant la temporada d'estiu 2020".


2021 no ha començat tan malament

Per a l'any en curs, en el moment de fer balanç, el període comprès entre mitjans de març i finals de maig "sens dubte serà superior al mateix període del 2019", indica l'observatori. Tanmateix, el desembre serà decisiu, perquè l’activitat de les estacions d’esquí (en règim subregional aquesta temporada d’hivern 2020-2021) influirà en les xifres globals de l’any, proporcionant un augment o una disminució, subjecte a la nevada. Aneu amb compte, però, el principal criteri que manté l’ADT 66 és el de la quantitat, és a dir, el nombre de nits turístiques i no la cistella mitjana gastada pels turistes. En aquest sentit, vegeu el nostre article sobre “Turisme de presència i turisme de despesa”.

David Senyarich