ECONOMIA

“Agissons” incita les administracions territorials a donar suport a la viticultura afectada per la gelada

Fins al 50% de la collita del 2021 condemnada per l’episodi del 6 al 7 d’abril

© La Clau
© La Clau

El moviment Agissons lamenta les gelades que van afectar recentment la viticultura i convida les autoritats intermunicipals i el Consell Departamental dels Pirineus Orientals a donar suport al sector.

La gelada que va afectar les vinyes del Rosselló i del Fenouillèdes la nit del 6 al 7 d’abril, amb la destrucció de cabdells que s’acostaven al 50% en determinats sectors, fa una crida al moviment Agissons. En un comunicat de premsa titulat "Darrere dels viticultors i agricultors", la formació regional evoca un episodi "dramàtic" que desperta "un desgavell per a una professió que ha estat regularment sotmesa a riscos climàtics durant molts anys". Dóna suport als viticultors i als seus "oficis que formen part del nostre ADN", tot i que espera que els poders públics puguin "alliberar fons excepcionals per compensar les nombroses pèrdues".


"No renunciem mai a aquestes nobles professions"

En la mesura que l’Estat ja aposta per una viticultura provada, les autoritats intermunicipals i el Consell Departamental dels Pirineus Orientals ara han de posicionar-se per "revifar aquest sector", defensen Agissons. En un moment en què l’executiu central “designa allò que és essencial o no”, el moviment subratlla que els agricultors i els viticultors “són importants i necessaris per a tots nosaltres (...) No només us alimenten, sinó que han configurat els nostres territoris ( ...) No abandonis mai aquestes nobles professions, que ens permeten tenir encara una certa independència ”.

Grégory Prujà