SOCIETAT

Segons Marlène Schiappa, els gitanos de Perpinyà no són republicans

Reacció del ministre després de l’emissió de “Casaments gitanos increïbles” al canal TFX

La ministra encarregada de la ciutadania, Marlène Schiappa © Govern
La ministra encarregada de la ciutadania, Marlène Schiappa © Govern

El programa “Incroyables mariages gitans” de TFX xoca la ministra Marlène Schiappa per l'èmfasi en el ritu de comprovar la virginitat d'una núvia.

Un programa de televisió dedicat a casaments gitanos, emès al canal TFX el 3 de febrer, va impulsar Marlène Schiappa, delegada al ministre de l'Interior. A càrrec de Ciutadania, acaba d’escriure una carta al president del Consell Superior de l’Audiovisual (CSA), Roch-Olivier Maistre, per a l’emissió d’una seqüència dedicada a la cerimònia del mocador, un ritus de demostració de la virginitat trencada de la núvia, generalment menor d’edat, mostrant un drap tacat de sang.


La veu en off i els “actors” són encausats

"Estic escandalitzat pels comentaris fets a la sèrie de revistes Incredible gypsy weddings del canal TFX", indica la ministra en la seva carta, perquè "aquesta pràctica es descriu com el veritable moment del matrimoni, desafiant les lleis del República ". El senyor Schiappa escriu: "la manera com es duu a terme la cerimònia del mocador, amb l'objectiu de demostrar la virginitat de les noies joves (...), em sorprèn especialment". La "cerimònia secreta de gitano", evocada així pel canal de TF1 grup, posa en joc "l'honor de les famílies", diu el comentari periodístic, perquè "es podria anul·lar el matrimoni" si el contendent no és verge. L'exsecretari d'Estat encarregat de la igualtat entre homes i dones jutja que "tota la institució republicana del matrimoni és burlada en aquest programa, sense un comentari adequat en veu en off" i denuncia "la vulneració de la dignitat humana que pot representar la manca de distància en la representació d’aquestes pràctiques ".

L'episodi destinat al senyor Schiappa, rodat íntegrament a Perpinyà, forma part d'una llarga sèrie, el vuitè episodi de la qual es va emetre el 24 de març, amb una reproducció en curs. Aquesta nova seqüència presenta en particular joves gitanos catalans, establerts a Montpeller.

Laura Pardineille