ECONOMIA

Amazon obre a Figueres. Ribesaltes, és mort?

La multinacional prepara un lloc logístic per a França a Vilamalla

© Amazon
© Amazon

Amazon anuncia la seva instal·lació a Vilamalla, prop de Figueres, en particular per servir al mercat del sud de França. El projecte Ribesaltes està enterrat?

En gran part, la revolució comercial que neix de l’univers digital ha començat la seva fase decisiva, que fa obsolets els supermercats i els hipermercats, aquells models de consum que semblaven moderns fa 50 anys. A menys d’una hora de Perpinyà, a Vilamalla, als afores de Figueres, Amazon va revelar, aquest dijous, 25 de març, la creació d’un lloc logístic dins del perímetre de Logis Empordà. Aquest espai estratègic ha de convertir-se en un centre de distribució a Catalunya, Espanya i el sud de França.


Aquest avanç respon a la negativa d'una part de l'opinió pública del país català a un establiment d'Amazon a Rivesaltes, segons una xenofòbia econòmica. De fet, l’establiment de Weldom, Lidl, Point P, Intermarché, Carrefour, Marie Blachère i altres Sport 2000 i Feu Vert, molt francesos, no desperta cap mobilització, malgrat els danys al teixit comercial i artesanal del territori.

El grup britànic Logistics Capital Partners (LCP) participa especialment en l’operació d’instal·lació d’Amazon a Vilamalla, realitzada en terrenys de l’empresa pública CIMALSA, adscrita al govern català. Logis Empordà, la vocació transfronterera és inequívoca, ja competeix amb el projecte Amazon a Rivesaltes, per por de recriminacions ètiques de què França s’ha especialitzat tot destruint la vida social mitjançant la instal·lació de diversos supermercats als afores de totes les subprefectures. , de Céret a Valenciennes.

Amazon va anunciar el 25 de març la seva intenció d’obrir a Vilamalla (85.000 m2), però també a Mollet del Vallès (70.000 2), a la zona urbana de Barcelona. Al final, la Catalunya del Sud tindrà 10 llocs d’Amazon, que és una de les xarxes més denses de tota la Unió Europea, tot i que continua sent un territori homogeni, amb una forta cohesió social, perquè els intermediaris formats per supermercats i hipermercats hi són limitats. Llei catalana de 29 de desembre de 2000, relativa a equipament comercial.

David Senyarich