SOCIETAT

Eutanàsia: cap a un turisme francès de la mort a Catalunya del Sud?

La llei espanyola sobre el final de la vida programat entrarà en vigor al juny

Eutanàsia: cap a un turisme francès de la mort a  Catalunya del Sud?
Eutanàsia: cap a un turisme francès de la mort a Catalunya del Sud?

Els candidats francesos a l'eutanàsia podran acabar la seva vida al juny a l’estat espanyol, sempre que resideixin al país.

La legalització de l'eutanàsia a Espanya, aprovada el 18 de març per membres del parlament central, permet a un pacient amb una malaltia incurable acabar amb el seu patiment. La nova legislació, vigent a partir del juny, crea una diferència amb França, similar a la fecundació in vitro per parelles de lesbianes o la interrupció voluntària de l’embaràs (avortament) fins a les 22 setmanes d’embaràs en algunes clíniques. Barcelona i Girona, dues fórmules sol·licitades per un nombre important de ciutadans francesos.


Pel que fa al final de la vida amb injecció terapèutica, és previsible un fenomen idèntic. El recurs dels ciutadans francesos a la proximitat geogràfica de la Catalunya del Sud permet un canal comercial dedicat, ja que la llei francesa “Leonetti” pretén evitar un tractament implacable, alhora que permet al pacient sol·licitar, en un marc estricte, la tractament mèdic. Fomenta les cures pal·liatives, però de facto prohibeix l'eutanàsia, mentre que autoritza implícitament sedacions profundes, que són eutanàsies que no diuen el seu nom.

Una alternativa a Suïssa i Bèlgica

Fins ara, els sol·licitants francesos per al final de la vida previst es traslladen a Bèlgica o Suïssa, en funció de la demanda creixent. A Bèlgica, aquesta opció és possible sobretot per als residents estrangers, però a Suïssa és accessible per als estrangers no residents. Per al territori espanyol, inclosa Catalunya, la persona, de nacionalitat espanyola o resident al país, ha de ser "capaç i conscient" a l'hora de fer la seva sol·licitud, que ha de renovar 15 dies després. La desfilada estratègica per a estrangers es basarà en una domiciliació més o menys real, en tots els casos demostrada administrativament.

També es valida el suïcidi assistit mèdicament

La legislació espanyola permet l’eutanàsia (el cuidador provoca la mort del pacient) i el suïcidi assistit mèdicament (el pacient s’administra automàticament la dosi prescrita). Aquestes dues fórmules estaran dirigides a persones que pateixen una malaltia greu i incurable o de dolor crònic que les situa en una situació d’incapacitat i els provoca patiments intolerables. El metge sempre pot rebutjar aquesta petició si considera que no es compleixen els criteris. A més, la sol·licitud haurà de ser aprovada per un altre metge i la comissió d’avaluació li donarà llum verda.

Laura Pardineille