SOCIETAT

Millars, Cosprons, Sureda, Prats de Molló... On van cremar bruixes a Catalunya del Nord?

L’atles de la caça de les bruixes és creat per la revista Sàpiens

Crema d'una bruixa a Catalunya en una il·lustració d'època / DR
Crema d'una bruixa a Catalunya en una il·lustració d'època / DR

L’atles de caça de bruixes és creat per la revista Sàpiens

Per primera vegada, la llista d’execucions de bruixes a la Catalunya Nord està disponible en forma de mapa. Aquesta distribució a l’espai és obra de la revista Sàpiens, editada a Barcelona. On es van cremar les bruixes, com a part d’una caça orquestrada per les autoritats que sospitaven que aquestes dones tenien encanteris malvats? No menys de cinquanta bruixes van ser jutjades a Perpinyà pel governador del Rosselló entre 1618 i 1619. Entre aquestes condemnades a mort, es van executar 12 forquilles sobre sinistres, cosa que va permetre, de passada, exposar els seus cossos a la població. Durant els mateixos dos anys, la senyoria d'Ille-sur-Têt va portar diverses dones a la bifurcació, un destí patit per altres bruixes a Néfiach i Millas, una de les quals es deia "Na Capella". El 1692, la Perpignanaise Àngela Querça va ser jutjada per l'alcalde i condemnada.


Comarca per comarca, des del Rosselló fins al Capcir, des del Vallespir fins a Cerdanya, és precisa la cartografia de la repressió de les bruixes. Aquest ressaltat digital només revela millor una de les grans discriminacions a què han estat sotmeses les dones al llarg de la història. En una societat molt impregnada de misògins, les caceres de bruixes van proporcionar l’oportunitat d’assenyalar les dones injustament acusades de causar la mort. Aquesta autèntica repressió, àmpliament acceptada, pren una importància especial amb motiu del Dia Internacional de la Dona, que té lloc aquest dilluns 8 de març.

La Inquisició, un període pròsper

Als arxius, la llista d’execucions de bruixes en relació amb la Inquisició, principalment de 1517 i 1784, és nominativa. Descobrim l'execució que la Comandància dels Hospitalers de Cotlliure va fer executar a Antònia Forja, nascuda a Terrats, el 1630. El jutjat de Peratallada, a la plana de l'Empordà, va jutjar diverses dones de Maureillas el 1607. A dalt, a Prats de Molló , Maria Magdalena Suquet i Margarida Anna Rosant van ser jutjades per l'ajuntament, després pel Consell Sobirà del Rosselló, el 1697. El primer va ser retirat per la força, el segon multat. Elne el 1605, després Palau del vidre, Sorède i Laroque-des-Albères el 1618-1619, amb frases bifurcades, són altres exemples d’aquestes execucions. Argelers, Cosprons i Banyuls també apareixen en aqueix mapa imprescindible, en consulta gratuïta.

Isabelle Fajal