CULTURA

El port grec d’Empúries recreat en 3D pels arqueòlegs

La zona del segle II abans de Crist es revela com mai anteriorment

Recreació en 3D de la ciutat grega i romana d'Empúries, Empordà © ACN
Recreació en 3D de la ciutat grega i romana d'Empúries, Empordà © ACN

Una impressionant reconstrucció del port grecoromà d’Empúries en 3D revela una riquesa arqueològica a poca distància del Rosselló.

Després de quatre anys d’estudi i reconstrucció, el jaciment arqueològic del port grec d’Empúries, a la regió de l’Empordà, prop del Rosselló, ha estat recreat per un equip d’arqueòlegs. Els científics del Museu Arqueològic de Catalunya (MAC) i de l'Institut Arqueològic Alemany ofereixen una visió tridimensional d'aquest important lloc de comerç marítim. Aquesta visió del port al segle II aC, situada en una platja natural, té en compte el fet que els romans van arribar a Roses l'any 218 aC, una ciutat grega o "neapolis", anomenada Rhode (Rodes, Rodes, Rodes). ), ara enterrat.


El port artificial construït pels romans a l'est de Roses, a 100 metres de la riba actual, es representa en aquesta reconstrucció. La topografia, la geomorfologia, la palinologia (estudi de la botànica fossilitzada) són les principals ciències implicades en aquesta tasca, per tal de trobar un aspecte plausible dels paisatges de l’època. Aquesta interpretació educativa revela un port amb molls de fusta, les cases de la ciutat grega, construïdes sobre un promontori i un santuari religiós dedicat possiblement a la deessa Demèter.

Laura Pardineille