POLÍTICA

Les eleccions catalanes enforteixen el bloc independantista

74 independentistes elegits d’un total de 135, una actuació sense precedents

Pere Aragonès, líder d'Esquerra Republicana de Catalunya © ACN
Pere Aragonès, líder d'Esquerra Republicana de Catalunya © ACN

Les eleccions catalanes del 14 de febrer de 2021 han generat un rècord de vots per la independència, cristal·litzat per 74 diputats.

Les eleccions sud-catalanes d’aquest diumenge 14 de febrer van reforçar la majoria independentista al Parlament català. Aquesta assemblea, dotada amb 135 escons, té un llindar majoritari establert en 68. Dins d’ella, l’escissió, l’escissió dreta-esquerra, ha estat superada per la lluita, en termes realistes, entre els catalanistes i els espanyols. Segons aquests resultats, la independència catalana es renova i millora la seva majoria, assolint 74 escons.


Resultats:
Partit dels socialistes de Catalunya (PSC): 33 diputats.
Esquerra Republicana de Catalunya (ERC): 33 diputats.
Junts per Catalunya: 32 diputats.
Vox: 11.
Candidats populars unitaris (CUP): 9
En Comú Podem (Podemos): 8.
Ciutadans: 6.
Partit Popular: 3

La presidència de la Generalitat de Catalunya hauria d’anar a mans de Pere Aragonès, candidat de l’esquerra independentista (ERC). Es preveu que el líder de 38 anys, actual vicepresident i conseller conseller d’economia del govern català, formi una coalició amb Junts (partit de Carles Puigdemont) i la CUP. Aquesta formació radical d’esquerres hauria de donar prioritat a la seva sobirania sobre la seva filiació ideològica.

David Senyarich