CULTURA, POLÍTICA

Aliot torna a obrir els museus de Perpinyà sense autorització de l’Estat

Una mesura que anticipa les decisions de la ministre de Cultura

André Bonet, tinent delegat de Cultura i Louis Aliot, batlle de Perpinyà, Museu Rigaud, Perpinyà, 8 de febrer de 2021 © Ajuntament de Perpinyà
André Bonet, tinent delegat de Cultura i Louis Aliot, batlle de Perpinyà, Museu Rigaud, Perpinyà, 8 de febrer de 2021 © Ajuntament de Perpinyà

Cop de teatre: el batlle de Perpinyà, Louis Aliot, torna a obrir els quatre museus municipals a partir d'aquest dimarts, 8 de febrer, sense autorització del govern ni de la prefectura.

L’ajuntament de Perpinyà, Louis Aliot (Reagrupament Nacional), ha decidit reobrir els quatre museus municipals a partir d’aquest diarts 9 de febrer. L’anunci l’ha fet el dilluns 8 de febrer, durant una roda de premsa convocada el mateix matí al Museu d’Art Hyacinthe Rigaud. Aquesta elecció sembla ser una provocació davant les decisions del govern de la França centralista ja que la ministra de Cultura, Roselyne Bachelot, encara no s’ha pronunciat sobre aquest tema.


Accés gratuït durant un mes

Diversos decrets municipals ah hoc, redactats per dotar aquesta reobertura de valor legal, podrien ser trencats per la prefectura dels Pirineus Orientals, amb el risc de fer publicitat rendible a l'ajuntament i a l'alcalde. De fet, la prohibició de l'accés als espais culturals per part dels serveis estatals, de fet posats en una trampa, seria del pitjor efecte.

El Museu d’Història Natural, la Casa Pairal, el Museu Rigau i el Museu de les Monedes i les Medalles Josep Puig són objectiu d’aquesta eixerida mesura cultural, acompanyada d’una entrada gratuïta durant un mes. Cada visitant ha de respectar un calibre de 10 m2 per tal d’evitar la propagació de Covid-19.

Laura Pardineille