CULTURA

Surt la primera biografia de Pascal Comelade

L’enigmàtic músic de Vernet-les-Bains es revela parcialment

Pascal Comelade / Pascal Comelade
Pascal Comelade / Pascal Comelade

El músic Pascal Comelade és el tema d’una biografia, preparada durant els darrers cinc anys pel periodista Donat Putx.

La primera biografia del músic Pascal Comelade surt aquest dimecres 20 de gener. Aquest treball titulat "Pascal Comelade, l'Argot del soroll" pren el títol del disc "L'argot du noise", publicat el 1997. El periodista i crític musical Donat Putx, autor d'aquesta obra, evoca la carrera de un artista de la Catalunya del Nord, íntim amb la Catalunya del Sud, celebrat a França, Europa i Japó. Comelade, nascut el 1955, soci musical de P.J. Harvey, Robert Wyatt, Albert Pla i molts altres, es revela lleugerament en aquesta obra, però no francament, ja que la seva personalitat és complexa.


Autor de desenes d’àlbums, centenars de vegades a l’escenari amb el seu Bel Canto Orquestra, el que ha signat moltes músiques per a cinema, dansa i teatre, apassionat del rock’nroll i de la música per a cobla un misteri que el configura com un mite. Adepte dels instruments infantils, encarnació de l’elit artística dels Pirineus Orientals, el fill de Vernet, educat a Montpeller i instal·lat a Céret, va concedir diverses entrevistes a Donat Putx, que fa una història acompanyada de una vintena de testimonis addicionals sobre la personalitat del creador de so.

El periodista, antic col·laborador de La Vanguardia, a Barcelona, ​​va treballar durant cinc anys en aquest original projecte, nodrit de documents, en 12 capítols. El pintor Comelade i l’escriptor Comelade també s’acosten a aquesta obra, disponible en català. Aquest “argot del soroll” és produït per les edicions Empúries, en format imprès i Kindle.

Pascal Comelade, “Le Cut-up populaire”, décembre 2020


 

David Senyarich