SOCIETAT

Els senglars-berros proliferen a l’Albera

Un encreuament entre porc domèstic i senglar

Exemplar de berro-porc © PierreG_09
Exemplar de berro-porc © PierreG_09

Meitat de porcs, meitat de senglars, els “berros-senglars” abunden al massís de l’Albera i al Vallespir.

Fruit de l’encreuament entre truja i senglar, el “sanglochons” s’han arrelat al massís d’Albères i al Bas-Vallespir, a les altures de Maureillas i Céret. Aquest animal híbrid, també anomenat "sanglichon" o "cochonglier", ferotge i salvatge, s'estén per Europa, fins a Àsia, on la seva proliferació esdevé un problema públic a Fukushima. Al País Català, la prefectura coordina periòdicament les batalles contra aquesta espècie relativament nova, a causa d’un “risc de contaminació genètica”.


Un origen a l’Empordà

Diverses dotzenes de porcs comuns escapats del seu recinte a les Albères del sud de Catalunya són la font d'aquesta presència al Rosselló i al Vallespir. Aquests porcs de l’Empordà s’han criat amb els seus cosins peluts. Com la vaca massanesa de les Alberes, aquests animals europeus de l’ànima circulen per allà on els condueix el seu instint.
En general, aquest híbrid nascut a Europa als anys vuitanta té un pes impressionant, una taxa de fertilitat duplicada i una maduresa sexual avançada, tot sense depredadors. Sovint, els caçadors han mantingut aquesta població estalviant les femelles, per tal d’assegurar el futur de la seva activitat.

Isabelle Fajal