POLÍTICA

Enquesta: nova victòria independentista a les eleccions catalanes del 14 de febrer

L’esquerra independentista és capaç de dirigir Catalunya

Pere Aragonès, cap de llista d'ERC a les eleccions catalanes del 14 de febrer © ACN
Pere Aragonès, cap de llista d'ERC a les eleccions catalanes del 14 de febrer © ACN

Es preveu que les eleccions catalanes del 14 de febrer produeixin 72 escons independentistes al Parlament català, una altra victòria.

Una enquesta de l’agència GAD3 en nom del diari barceloní La Vanguardia atorga a Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) el guanyador a les eleccions catalanes del 14 de febrer. Obtindria el 24,1% dels vots, seguida del Partit dels socialistes de Catalunya (PSC), el 20,5%, Junts per Catalunya (formació de Carles Puigdemont), el 18,5% que pagaria la ruptura amb el seu bessó, el PDECaT, el 2,9 del qual no donarien cap diputat. Ciutadans al 9,7%, Partit Popular al 6,2%, En Comú Podem al 6%, CUP al 4,3%, VOX al 4,1% i PACMA (protecció animal) a l’1,7%, completeu aquesta estimació.


La majoria es mantindria independentista, amb 72 diputats

Aquest estudi, realitzat del 4 al 8 de gener, revela un "efecte Illa", que porta el nom de Salvador Illa, l'actual ministre socialista de Salut al govern central de Pedro Sánchez. Amb ell, el PSC obtindria 13 escons respecte a les darreres eleccions celebrades el 2017 per assolir el nombre de 30. Amb el 46,9% dels vots, la direcció independentista composta per ERC, Junts per Catalunya i la CUP, amb un 46,9%, es garantiria, amb 72 diputats, per a una majoria situada al 68. La gran novetat seria l’entrada de la VOX espanyola d’extrema dreta postfranquista, que estava representada per 4 diputats.

Grégory Prujà