SOCIETAT, ECONOMIA

Catalunya del Nord té el record de la pobresa al Pirineu

Un informe de l’Insee s’ha publicat aquest divendres 8 de gener

Vista de la "Fèria" de Ceret, Vallespir, Catalunya del Nord © Sílvia Martín
Vista de la "Fèria" de Ceret, Vallespir, Catalunya del Nord © Sílvia Martín

La taxa de pobresa a la zona del Pirineu català, de Font-romeu a Cervera, arriba al 21%, enfront del 13% en els sectors sota influència de Tolosa.

La població dels Pirineus situada al territori francès, des de l’Atlàntic fins a la Mediterrània, des del País Basc, presenta fortes disparitats socials, segons l’informe “Massif des Pyrénées: una organització modelada per la geografia”, presentat aquest divendres 8 de gener pel 'Insee (Institut Nacional d'Estadística i Estudis Econòmics). En aquesta zona geogràfica de 507.900 habitants, hi ha una "fragilitat social a l'est", és a dir, la part catalana, en comparació amb el País Basc, el Béarn i el Llenguadoc.


21% de pobres de Cerdanya a la Costa Vermella

Si, als Pirineus, el 40% dels ingressos de les famílies provenen de les pensions (contra el 28% per a França), "com més a l'est anem, més precarietat augmenta", insisteix aquest document, que cita una taxa de pobresa. El 17,3% a Occident, després el 12,8% i el 13,6% als Pirineus sota influència de Tolosa, abans del 18,1% a la zona de l’Arieja i el 21% a la “zona est”, que inclou Cerdanya, Capcir, Conflent, Vallespir, Albères i Côte Vermeille.

David Senyarich