MEDI AMBIENT

Pedrera de Salses: l’Ajuntament i l’Estat són condemnats per la justícia administrativa

L’empresa Sablière de la Salanque vol ampliar-se en més de 13 hectàrees

Pedrera de Salses, Rosselló, Catalunya del Nord © FRENE 66
Pedrera de Salses, Rosselló, Catalunya del Nord © FRENE 66

L’Estat, l’empresa Sablière de la Salanque i l’ajuntament de Salses van condemnar en el cas de l’extracció abusiva de roca del massís de les Corbières.

En el context de creixent desfiguració del massís de les Corbières a causa de l'extracció de roca, els ecologistes estan en camí de guanyar el partit pel cas entre l'empresa Sablière de la Salanque, unida a l'ajuntament de Salses-le -château i el Ministeri de Transició Ecològica, oposats a l’associació Mieux Vivre de Salses i a la Federació per als Espais Naturals i el Medi Ambient (FRENE 66), de l’altra. L’empresa, que vol expandir-se en 13 hectàrees en una zona poblada d’espècies i hàbitats naturals protegits, acaba de ser destituïda en un tribunal d’apel·lació administratiu. Anteriorment, el tribunal administratiu de Montpeller havia rebutjat les autoritzacions atorgades per la prefectura dels Pirineus Orientals a l’empresa, especialitzada en l’extracció de roques massives de pedra calcària. La "coalició" va expressar tres peticions rebutjades. En particular, els tribunals van declinar qualsevol "interès públic major" en l'explotació addicional desitjada per l'empresa.


4500 euros d’indemnització

La Vila de Salses, el canter i el ministre de Transició Ecològica estan condemnats a pagar 1.500 a associacions, com a indemnització. Segons FRENE 66, aquest "primer error en apel·lació només es pot confirmar durant l'examen d'altres tres denúncies sobre el fons".

Laura Pardineille