Músiques

« Kurt Cobain : About a Son », una biografia previsible?

Catorze anys després del seu suïcidi, el líder de Nirvana torna en un film «rockumentari» intitulat «About a son », guinyada a l'èxit « About a girl » del grup de Seattle. Kurt Cobain era condemnat ?

Kurt Cobain
Kurt Cobain
 
A Kurt Cobain no li plauria pas el 2008-2009, en què resta en segona posició just després d'Elvis Presley en matèria de vendes de discs i de marxandatge. El cantant desaparegut a 27 anys, el 5 d'abril del 1994, aprofita evidentment de la síndrome de la mort sobtada, amb la condició prèvia provocadora que n’esmussa la sorpresa. Ara bé aquest film, coproduït pel periodista americà Michael Azerrad, prop de l'esquerrà ros i grunge, no jutja la qualitat del grup. Llavors, on en sem amb aquest « About a son » ? Michael Azerrad, ja autor del llibre « Come as you are », consagrat a Nirvana, té una forma de legitimitat per les llargues hores d'entrevistes inèdites realitzades al domicili del cantant, l'hivern del 1992-1993, tot sovint a la nit, constituint la font biogràfica més fiable per fixar les veritats sobre l'artista. La curta vida del cantant l’escandallen, de l'íntim al polític, de l'artístic a la celebritat, destructora per als més febles, desarmats de cara a la celebritat i les ganes de ser estimat via la màquina rock. Sorprenent per episodis, aquest documentari revela la pertinència dels passos del jove Kurt Cobain, estimat malgrat la suva imatge un xic pioca, tanmateix instruït i lúcid, inventor amb dos amics d'una música enganxosa i oxímoron de rebel·lió melancòlica.Kurt Cobain, un heroi ridículment trivial?

Kurt Cobain sabia que no viuria vell. Que ha llestat de disparar-se a la mateixa edat, 27 anys, com el Jimmy Hendrix quan trobà la mort ? Clàssicament, matemàticament, en sortir d'un fracàs existencial alimentat d'artificis, drogues i pretexts falsos, l'heroi no hauria suportat el buit, silenciosament empeltat en una infantesa de classe avorrida, i un divorci parental, que alhora interpretava com a ordinari i fundador d'un desig de marginalitat, una cerca de diferència que l'empenyerà, alumne de terciari, a fer-se passar per homosexual amb el sol objectiu de sorprendre. Aquesta afirmació d'identitat, Cobain, submergit en Nirvana a 20 anys, la jugula en les entrevistes, com té, extremament madur i profundament immadur, les claus del seu ésser i del seu malestar, Ben Mmrat, per què afegir imatge a un document àudio ? El negoci no ho resumeix pas tot, la preparació en imatges del realitzador AJ Schnack, que recorre l'Estat de Washington i la ciutat fosca de Seattle, sobre els passos d'aquest adolescent mitjà que n'ha marcat milions d'altres a través del món, presenta l'interès d'informar sobre el context, sense cap dramatització ni sentiments telefonats, la fi del periple bastant a la intensitat. Ressalta un personatge romàntic i previsible, de provocació continguda, plenament conforme, en el fons, als contorns de la revolta possible als EUA, és a dir que esdevé, enmig del gual, terriblement comercial, abans que sobrevingui el pitjor per als fanàtics, l'alliberament per a la víctima : «Penses que Nirvana existirà a l'any 2000 ?» «No en tinc ganes, però és possible».

«Kurt Cobain : About a Son » d'AJ Schnack - DVD 1h33 - Actualment a les sales fora de Catalunya del Nord - Versió DVD estiu 2009.