CULTURA

Elna rescata quatre manuscrits històrics escrits entre 1706 i 1744

Una acció de salvaguarda defensada per l’alcalde, Nicolas Garcia

Pere Manzanares, batlle adjunt, i Nicolas Garcia, batlle d'Elna, amb els manuscrits salvats, 29 de desembre de 2020 © Comunicació NG
Pere Manzanares, batlle adjunt, i Nicolas Garcia, batlle d'Elna, amb els manuscrits salvats, 29 de desembre de 2020 © Comunicació NG

La Ciutat d'Elna salva quatre manuscrits del segle XVIII relacionats amb l'organització religiosa i econòmica de la ciutat.

Com a part de la seva política patrimonial, la incorporació d'Elne a l'adquisició de quatre importants manuscrits del segle XVIII. Aquests documents, guardies "gràcies a la capacitat de resposta del municipi", detalla l'Alcalde, Nicolas Garcia, es van escriure entre 1706 i 1744. Es refereixen a la ciutat d'Elne, mitjançant representacions de sacerdots, decrets de pastures i testaments de notables de l’antiga capital espiritual del Rosselló.


Free aquests, which estaven a punt de ser subhastats per un llibreter de segona mà, enriquiran els arxius iliberians. Tres van ser wrote in francès, el quart in Català, més de 40 anys després que Lluís XIV prohibes the language del país el 2 d 'abril de 1700. Aquesta obra, escrita pel secretari del bisbe Joan Mathias de Barthélémy, que va oficiar del 1726 a 1743, evoca diverses ordenances que regulen la vida religiosa i econòmica de la ciutat.

Laura Pardineille