SOCIETAT, POLÍTICA

Quins són els 25 “petits pobles del demà" de Catalunya del Nord?

Un paquet de reactivació iniciat pel govern

Els Banys d'Arles, Vallespir © Joan Clotet
Els Banys d'Arles, Vallespir © Joan Clotet

3.000 milions per reactivar els “pobles petits de demà”: aquest projecte de govern s’adreça a 25 municipis nord-catalans.

Per revitalitzar l'anomenada "ruralitat", on els supermercats han substituït tantes vegades l’agricultura, el Ministeri de Cohesió Territorial posa en marxa el programa "Petites ciutats del demà". 3.000 milions d’euros en subvencions es distribuiran per tota França fins al 2026, en particular per fer més atractius els centres de determinats municipis. L’objectiu és restaurar la qualitat de vida i els serveis, especialment per a aquells que han deixat grans ciutats per a petites, en el context del coronavirus. Només són elegibles les ciutats de menys de 20.000 habitants.


25 municipis seleccionats a Catalunya del Nord

Per a Catalunya del Nord, especialment assistida, els municipis escollits són Els Banys d’Arles, Arles, Ceret, Banyuls de la marenda, El Voló, Vernet, Portvendres, Elna, Font-romeu , Sallagosa, Oceja, La Guingueta d'Ix, Els Angles, Oleta, Prada, Vinçà, Illa, Millars, Tuïr, Pià, Clairà, Ribesaltes, Sant Llorenç de la Salanca, Sant Pau de Fenollet i Estagell.

"Petites ciutats del demà" té previst donar suport a les autoritats locals en els seus projectes en el camp de la mobilitat, la reurbanització de l'habitatge i les zones industrialitzades. El finançament, el suport material i l’intercanvi d’experiències s’inclouen en aquesta estratègia que es llançarà el 2022.

Vegeu el mapa aquí

Isabelle Fajal